Maartje: Wat is feestelijker dan oesters? De paarlemoer binnenkant, de grote zilveren schalen vol wit ijs waarin ze opgediend worden, de ziltige smaak, de champagne die er mee gepaard gaat… Juist. You had me at oesters. En hier slurpen we ze het liefst.

 

De Oesterij, Yerseke

Op de dijk van het Zeeuwse Yerseke staat een kleine vesting met de titel De Oesterij. Een ‘vesting’ aangezien het familiebedrijf – dat al meer dan honderd jaar zijn oesterding doet – zo populair werd, dat het van de ene uitbreiding in de andere rolde. Dat begon met een bedrijf dat oesters, mosselen en kreeft uit de Wadden en uit de Oosterschelde verwerkt. (Geen ge-kies overigens: De Oesterij verkoopt wat de natuur brengt, groot en klein door elkaar.) Vervolgens kwam er een proeverij. Voor oesters uiteraard, maar ook mosselen, kreeftensoep en wat de zee per seizoen voortbrengt, belandt er op de kaart: een bondig om-je-vingers-bij-af-te-likken-menu.

 

The Walrus & The Carpenter, Amsterdam

Nét open in Amsterdam-Oost aan de gezellige Javastraat: Amsterdams jongste oesterbar. Dikke vette pret want 1. Oesters, oesters, oesters. 2. Een knap lokaal van de dames en heer die ook verantwoordelijk zijn voor buurzaak The Walter Woodbury Bar. En dat is meteen punt 3. Alleen al om die bewezen diensten nu al een hit. De bar is ruig en informeel, anders dan de meeste bekende gelikte oesterbars. Alle oesters komen van (redelijk) dichtbij huis, van Zeeland en de Wadden en uit Frankrijk en Ierland, maar voor de grotere (of andere trek) zijn er ook alikruiken, scheermesjes en kreeft. Niet goedkoop, maar dan heb je ook wat, heus.

 

De Visbar, Domburg

Natuurlijk verorber je de beste oesters daar waar ze vandaan komen: in Zeeland. Dit hele rijtje had vol kunnen staan met Zeeuwse adressen, maar dat zou flauw zijn. De Visbar in Domburg mag echter niet ontbreken. Begin je avond met oesters uit de ‘voortuin’ en laat de ober je vooral een proeverijtje brengen. Glas bubbels erbij en sushi (ja, echt) om de avond af te maken.

 

Hemingway, Bergen op Zoom

Net geen Zeeland meer, kniesoor die er op let. Chef Sander kookt vooral met Zeeuwse ingrediënten, het liefst die uit de Oosterschelde, dus ook steevast de beste oesters op het programma. De oesters worden bewaard in de lobsterbox waarin de natuurlijk leefomgeving van kreeften en oesters wordt nagebootst. En dat komt de smaak uiteraard ten goede.

 

Vis & Meer, Utrecht

Alweer een restaurant waarbij de titel niets te gissen over laat. Neem oesters met een glas bubbels, fruits de mer en de bouillabaisse en je avond kan niet meer stuk. Groot en industrieel is het restaurant, zonder kil en koud te worden.

The Seafood Bar, Amsterdam

Oesters, waar anders dan bij The Seafood Bar nummer 1 (Van Baerlestraat), 2 (Spui) of 3 (de Ferdinand Bol)? Dikke vette Amsterdamse favoriet, niet in de minste plaats aangezien ze er de lekkerste champagne (Ruinart) open (open!) op de fles hebben. Dank u. Het recept is hetzelfde bij alle drie de Seafood Bar-vestigingen: seafood, seafood, seafood. En dus oesters. Na de oesters valt er nog genoeg lekkers te beleven. Garnalenkroketje of overheerlijke gegrilde krabbenpoten, iemand?

 

Oesters & Meer (de Texelse Oesterman), Texel

Zelf oesters rapen is the bomb en dat kan via Oesters & Meer op Texel. Daar staat namelijk de Texelse Oesterman voor je in de startblokken. En meer? Ja. Het begon namelijk allemaal met dat rapen, samen met de oesterman. En snel wilden gasten meer en dus kwám er meer. In de vorm van Oesters & Meer en de bijbehorende winkel in Den Burgh, het hoofddorp van Texel, Smakelijk & Meer. Proeverijen, oesters rapen of gewoon winkelen. Alles kan.

 

The Park, Rotterdam

Toe aan een ultiem verwenmoment? Voilà: (de binnentuin van) restaurant The Park in Rotterdam. Het restaurant van het Bilderberg Parkhotel straalt een en al klasse uit, dat ten eerste. Goede wijnen, fantastische gerechten en een prima plek om iemand mee naartoe te nemen als je indruk wilt maken. Wat dacht je van kalfshaas gepocheerd met cantharellen, doperwten, ravioli van Beluga-linzen en rodewijnjus met longpeper? Tel (lees: drink) daar een goede Barolo bij op en je bent wel even zoet. Chef-kok Richard de Vries en de met twee sterren bekroonde chef-kok Erik van Loo lieten zich inspireren door het aanbod van het seizoen met als resultaat verrukkelijke gerechten in een serene setting. Altijd op het menu? Oesters uiteraard.

 

The Harbour Club, Scheveningen

Onwaarschijnlijk lekker eten kun je bij de Harbour Club. De tikkie posh (lees: ordinair) en tikkie hysterische setting kan – eerlijk is eerlijk – niet altijd mijn goedkeuring wegdragen, maar het eten… Ja. 10 punten. En een plus. The Harbour Club Scheveningen is sowieso mijn favoriete van alle locaties. Het restaurant staat midden in de haven van Scheveningen en de oesters worden er op allerlei verschillende manieren bereid. De bijpassende wijnkaart is ook helemaal af.

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

Homepage sfeerbeeld: The Seafood Bar Amsterdam