Fashion Week ABC

 

Gisteren begon New York Fashion Week waarmee meteen de modemaand werd afgetrapt. 

 

Dat betekent een sprinkhanenplaag van de modemensen die New York, Londen, Milaan en Parijs afvinken en de stappenteller een flinke por in de hogere regionen geven. Ter leering ende vermaeck trappen we vandaag af met een mode-ABC.

 

A

De A is van Ashley Brokaw, de beroemdste en machtigste casting director. Zij maakt en breekt, kleit en kneedt. Ashley is altijd op zoek naar verse waar, in modellenland te noemen: new faces. Maar natuurlijk zijn er meisjes zo mooi en bijzonder dat ze vele jaren de catwalk rocken en rulen zoals Maartje Verhoef, Rianne van Rompaey, Felice Nova en Saskia de Brauw.

 

B

De B is van backstage, daar waar het uiteindelijk het allerleukst is met alle hair and make-up artiesten, de designer zelf, journalisten en de modellen.

 

C

De C is van calltime, oftewel het moment waarop je backstage verwacht wordt. Als de show om 09:30 uur begint, kan het zomaar zijn dat je als model om 05:30 uur verwacht wordt.

 

D

D is van driver, een chauffeur die je de hele dag tot je beschikking hebt en die je rijdt van show naar show. Nadeel van een driver is dat-ie duur is en dat-ie er in steden als New York en Parijs soms langer over doet dan wanneer je met het openbaar vervoer gaat.

 

E

E is van exclusive. Een merk koopt je af zodat je alleen bij hen te zien bent. Je kunt afgekocht worden per fashion week, maar het kan ook zomaar dat je de hele maand nergens anders mag verschijnen. Zulks geschiedde Rianne van Rompaey bij haar eerste show voor Louis Vuitton.

 

F

De F is van fitting, oftewel het passen van wat je gaat dragen tijdens de show.

 

G

De G is van Google Maps, want die wordt intensief gebruikt. Een beetje model heeft zomaar tien afspraken op een dag en die zitten natuurlijk allemaal niet in dezelfde straat.

 

H

De H is van head of make-up, wee je arme gebeente als je als journalist per ongeluk je microfoon op de verkeerde visagist richt. Dan krijgen jij en hij een standje omdat de enige die mag spreken de head of make-up is. Die bepaalt het beleid, anderen moeten uitvoeren en hun snavel houden. Als een model opgemaakt is, gaat ze altijd even naar de head of make-up om haar gezicht te tonen.

 

I

De I is van illegaal, want niet iedereen die bij een show zit heeft daar ook keurig een uitnodiging voor gekregen. Kaarten worden onderhands doorgegeven aan degene achter die persoon, mensen zeggen dat ze hun kaart vergeten zijn en zeggen dat ze op de lijst staan en hun vriendin toont vervolgens de ‘vergeten’ kaart of je noemt gewoon een naam van iemand van wie je zeker weet dat hij op de lijst zal staan, trekt een gezicht alsof je ‘totally belong there’ en voor je het weet zit je op een felbegeerd stoeltje. En ja, ik spreek uit ervaring. In tijden van oorlog en fashion week is alles geoorloofd.

 

J

De J is van Jennifer Lopez, want op je 50ste de Super Bowl act rocken en het gezicht zijn van Versace vraagt om een vermelding in deze lijst. Ik houd serieus rekening met een kleine guest appearance van haar, ergens links of rechts.

 

K

De K is van Kate Moss, op haar veertiende ontdekt op JFK Airport door Sarah Doukas. Eigenlijk te klein voor de norm (1.67 m), maar dertig jaar later nog steeds een fenomeen dat overigens ook werkt als stylist voor Vogue Britain.

 

L

De L is van Londen, tweede stop van de Fashion Week-trein waar underground labels en gevestigde namen versmelten. Rixo, Burberry, Roksanda, MM6… Wil je naar Londen? Dan heb ik nog even wat gratis tips.

 

M

De M is van Milaan, stop drie van het circus, maar natuurlijk ook van Micha Models, hofleverancier van topmodellen zoals Maartje Verhoef, Felice Nova, Sarah Dijkink, Noortje Haak, Jessie Bloemendaal en ga zo nog maar even door.

 

N

De N is van new face, want designers willen natuurlijk verrassen: met hun looks, maar ook met modellen en daarom zijn ze altijd hongerig naar een new face. Of zoals Mo Karadag van Paparazzi Models het zaterdag in Het Parool zei: “Een meisje dat in New York als new face uit het vliegtuig stapt, kan in Londen alweer oud nieuws zijn.” Maar er zijn oplossingen om de honger van designers te stillen. Ook Karadag: “Als ze vragen om een nieuw meisje laat ik soms zomaar foto’s van het meisje dat ze een half jaar daarvoor afwezen opnieuw zien. Dat zijn ze dan toch alweer vergeten.”

 

O

De O is van optie, want om Micha Emmering van Micha Models te quoten: “Je loopt pas een show als je op de catwalk staat.” Als een casting director er nog niet helemaal uit is, kun je in optie worden genomen. De O is ook van openen, want binnen de runwayhiërarchie is degene die de show opent de koningin. Maartje Verhoef liep haar eerste show meteen bij Prada (zo’n beetje het hoogst haalbare in modeland) en mocht ‘m dan ook nog openen. Dan moet je met terugwerkende kracht aan de hartbewaking van opwinding, geloof me. De O is ook van opladen, want die mobieltjes worden leeggeslurpt door al het Insta-verkeer en het overmatig gebruik van Google Maps.

 

P

De P is van Piergiorgio del Moro, de casting director die voor de meest uiteenlopende klanten (van Victoria Beckham tot Donatella Versace en zo’n beetje alles daartussenin) exact de gezichten zoekt die ze willen hebben. Of waarvan hij weet dat ze ze willen hebben nog voor ze dat zelf weten. Hij is ook iemand die veel belang hecht aan diversiteit op de catwalk. De P is natuurlijk ook van Prada, de show die in de modellenranking veel betekent en waar uiterst kritisch naar de modellen wordt gekeken. Er zijn nog weleens meisjes op het allerlaatste moment uit de line-up gehaald die huilend in de taxi werden gezet.

 

Q

De Q is van queue, oftewel het rijtje modellen dat staat te trappelen om de catwalk op te duiken.

 

S

De S is van schermtijd (hoog), setcard (visitekaartje van het model met de mooiste foto’s, je leeftijd en je maten), streetstyle (want de fashion show op straat is bijna belangrijker aan het worden dan de echte show en in het echte leven worden modellen influencers) en van Sies Marjan, die in New York zal showen.

 

T

De T is van tape waarmee de catwalk beschermd wordt als alle gasten erover lopen om hun plaatsje te vinden. Je weet dat de show echt bijna gaat beginnen als de beschermlaag van de catwalk wordt getrokken. Ook is de T van toilet, meestal in de vorm van draagbare exemplaren die je vindt op de backstagelocaties. Van redelijk medium tot best heel mooi en schoon.

 

U

De U is van Ulla Johnson, die vandaag showt in New York met haar geweldige lijn die deels geïnspireerd is op New York en deels op alle bijzondere reizen naar verre bestemmingen die ze maakt.

 

V

De V is van Victoria Beckham, van Spice Girl tot Fashion Week-klassieker die na jaren en jaren New York verruilde voor Londen waar ze wederom de zondag kleurt.

 

W

De W is van wachten, wachten en nog eens wachten. Bij castings, bij fittings. Kan zomaar tot drie uur ’s nachts doorgaan terwijl je call de volgende ochtend om zes uur  is. Nee, dat modellenleven gaat niet over rozen en al helemaal niet tijdens Fashion Week.

 

X

De X is van X-ray, oftewel een echte bagageband waar je tas door de scanner wordt gehaald zoals gebeurt bij het Louvre in Parijs. Safety first.

 

Y

De Y is van yep, want niemand wil nee horen, tenzij het een onbetamelijk voorstel betreft.

 

Z

De Z is van zonnebrillen, want die heeft zo’n beetje iedereen op tijdens een show. Natuurlijk is het een prettig accessoire waarmee je je look onderschrijft, maar voor Anna Wintour is het ook een manier om niet meteen haar enthousiasme of teleurstelling te verraden. Bovendien zijn de lampen vaak fel tijdens een show en neutraliseert de zonnebril dat beeld een beetje. Ik neem het even op voor Wintour cum suis, want naast de modellen werken ook zij hard.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach