Even zo’n knol scoren

 

Ga je geen spijt van krijgen, en je man en kinderen ook niet. Nu alleen nog maar hopen dat je verkouden wordt. Tenminste…

 

 

Denk je dat het zo’n beetje lente is, wordt het griepseizoen geopend en loopt de halve wereld om je heen te kuchen en te snuiten. Laatst tipte ik een vriendin de allerbeste hoestsiroop die ik ooit heb gehad. Uit de oude doos. Maakte m’n moeder altijd.

 

Ik zal maar meteen toegeven dat ik vroeger altijd hoopte dat ik verkouden zou worden, want dan kreeg ik het lekker weer. En als er twee verkouden waren, was er zelfs dubbel.

 

Weten hoe je het maakt? Gewoon even een rammenas scoren. Nooit van gehoord? Even googelen en dan naar een serieuze groenteboer. Of een bio-winkel of Turkse winkel. Dan vind je hem vast wel. M’n moeder had het in een handomdraai geregeld met een of twee rammenassen.

 

Sneed ze het bovenste eraf, sneed er een kegelvorm uit, vulde die tot aan de nok, zelfs vaak met een kopje erop met bruine suiker en de volgende ochtend was het vocht uit de rammenas in de bruine suiker getrokken en was het de beste hoestsiroop van de wereld. Die lepelde je er dan met een klein lepeltje uit en mocht je lekker ‘opsnoepen’. Hielp heel goed tegen de hoest en keelpijn.

 

Steeds weer een beetje dieper uitsnijden en als de siroop op is opnieuw vullen met bruine suiker.

 

 

 

Oh ja, en rechtop in een glas zetten, zodat het op de rand van het glas blijft hangen, anders loopt de hoestsiroop eruit natuurlijk. Met het worteltje naar beneden.

Door: Franska

Afbeelding van Franska