Even over Katja Schuurman
 

Want er is iets aan de hand dat ik niet helemaal snap…

 

Het stond vanochtend in vetgedrukte, grote letters in bijna alle kranten. Katja Schuurman heeft niet met één, niet met twee, maar wel met zeven mensen seks gehad in een jacuzzi. Alsof het wereldnieuws is. Alsof Donald Trump net teruggetreden is en wonder boven wonder Michelle Obama al direct klaarstond om het zootje dat hij ervan heeft gemaakt op te ruimen als eerste vrouwelijke president van Amerika. Er werd geschreven dat Katja en Freek er wel pap van lusten… Dat het algemeen bekend is dat ze niet preuts is. En ga zo maar even door…
 
Natuurlijk keek ik het fragment van de Belgische James Cook terug. En wat ik daar zag is een vrouw die open en eerlijk is over haar seksualiteit. Die zich niet schaamt voor zichzelf of haar man Freek en hun seksuele voorkeuren. Maar dat is niet alles wat ik zag. Het hele fragment liet een kwetsbare vrouw zien, die niet alleen over seks praatte, maar ook over haar strijd tegen boulimia en een bipolaire stoornis. Die zwanger wil worden. Die eerlijk toegeeft dat ze op dit moment niet haar beste leven leeft omdat ze niet zwanger kan worden met de medicijnen die ze moet slikken voor haar bipolaire stoornis. En dat dat dan ook de reden is dat ze met de medicijnen is gestopt. Dus waarom moeten we er altijd alleen uitplukken dat ze seks heeft gehad met zeven mensen in een jacuzzi? Ik snap het gewoon niet helemaal.
 
Natuurlijk is het niet zo gek dat mensen zich afvragen waarom ze toch zo publiekelijk over haar seksleven praat. Ze heeft een dochtertje. Hoe zou die zich voelen als ze de uitspraken hoort die haar moeder op nationale televisie doet? En daar ben ik het ook stiekem wel een klein beetje mee eens. Ik ga mijn seksleven ook niet van de daken schreeuwen. Maar tegelijkertijd: het is niet mijn leven. Het is niet mijn dochter. Het is niet mijn uitspraak of mijn mening. Dus waarom kunnen we elkaar niet gewoon laten leven zonder oordeel? Blijkbaar gelooft Katja Schuurman niet in monogamie. En dat hoeft ook niet. Dus mijn mening op deze woensdagmiddag? Leven en laten leven, mensen.
 
En Katja, ik gun het je enorm om nog een keer zwanger te worden.
 
Fijne dag iedereen! Daahaaag.

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn