Even over het verkleedpartijtje in Engeland

 

WimLex werd in een (eerlijk) beetje potsierlijk gewaad gehesen, Máxima stond keihard te lachen aan de zijlijn en royaal Europa ging in het gelid: wát was er in hemelsnaam aan de hand in Engeland gisteren?

 

Nou, onze koning werd ingelijfd in de Orde van de Kousenband, dus we nemen even met je door wat dat dan precies is. 

 

Moeder Bea trad trouwens in 1990 toe tot de Orde. Het is de hoogste eer die je kunt krijgen aan het Britse hof. In de UK klinkt het allemaal wel stukken lekkerder, want daar trad Koning Willem-Alexander toe tot de Most Noble Order of the Garter in de rol van Supernumeray Knight of the Garter. Ik bedoel maar: da’s toch fraaier dan een kousenband. Naast onze koning werd ook Felipe, de regerend vorst van Spanje, geïnstalleerd. Het gebeurde allemaal op Windsor in het bijzijn van de vierentwintig Britse Lady’s en Knights die van koningin Elizabeth de uitzonderlijke eer kregen om toe te treden. 

 

Bij de Oranjes is het een gebruik, want prins Maurits was in het jaar 1612 de eerste van de familie en alle vorsten waren sindsdien lid van de orde. Maar wát is het? De Orde van de Kousenband was exclusief voor de helden van Groot-Brittanië en werd door Eduard III opgericht in 1348. Het verhaal gaat dat de gravin van Salisbury haar kousenband verloor op een bal en hij had nogal de hots voor haar. De beste koning Eduard raapte hem op, bond de kousenband rond zijn linkerbeen en riep de woorden: ‘Honi soit qui mal y pense’. Dat betekent: schande over diegene die er kwaad van denkt. Zo redde hij haar eer. Dit staat trouwens ook op de kousenband die WimLex gisteren kreeg. Er wordt niet geklooid onder rokken als een vrouw toetreedt tot de Orde; de lady’s dragen de kousenband rond de linkerbovenarm. 

 

 

En wij hebben weer een fijne verkleedpartij om te bekijken. Máxima, Kate en Letizia trouwens gezien? Die stonden er naar mijn bescheiden mening toch net wat knapper op dan Willem-Alexander en Queen Elizabeth in hun blauwe cape en hoed met witte struisvogelveren.

 

Bron: AD

 

Door: Redactie Amayzine.com