Even klagen: onnodig Engels taalgebruik

Er is dus iets wat echt mijn nekharen overeind laat staan. Als nagels op een krijtbord. Het erge is: ik maak me er zelf ook nog wel eens schuldig aan, en dan word ik heel geïrriteerd op mezelf.

 

 

Dus dit is ergens ook een klaagzang aan mezelf. Ik wil het namelijk even hebben over OET. Oftewel: Onnodig Engels Taalgebruik.

 

Onnodig Engels Taalgebruik wordt op internet omschreven als ‘het gebruiken van Engelse woorden in een Nederlandse zin, terwijl de zin ook makkelijk helemaal in het Nederlands kon.’ En ik gok dat iedereen daar wel mee te maken heeft in het dagelijks bestaan.

 

Want dit OET heeft inmiddels ook de supermarkten bereikt, en dan met name de Albert Heijn. Zo heet het goedkopere huismerk van de Albert Heijn ‘Basic’ en is de kalkoensalade voor op brood omgedoopt tot ‘pulled turkeysalade.’ Ja, hier krijg ik dus error van. Want dat je ‘pulled’ als Engels woord laat staan, snap ik. Turkey snap ik niet — maar om dan ‘salade’ als enige woord weer wél in het Nederlands te doen? Error.

 

In het zakenleven wordt het ook veelvuldig gebruikt. Nou werk ik (gelukkig, niets voor mij) niet voor één of andere multinational, maar mensen om me heen wel. Zo draag ik in mijn vrije tijd mijn steentje bij aan het bestuur van mijn tennisclub, waar ik vaak om mijn oren krijg dat we bepaalde communicatie met iemand moeten ‘alignen’. Hebben we het over budgetten? Dan moeten we misschien kijken of dit niet een ‘sunk cost’ is. Gaan we commissies geld geven? Dan moet dat waarschijnlijk via ‘dripfeeding’. Nee. Nee. NEE. Nagels. Krijtbord. Agressie.

 

Maar misschien nog wel erger zijn de functietitels die ook ineens volledig Engels zijn. Zo zag ik oprecht iemand op LinkedIn die ‘Director of First Impressions’ was. Oftewel: deze persoon was receptionist. Daarnaast vraag ik me al heel lang af wat een Chief Happines Officer nou eigenlijk doet.

 

Dat het Onnodig Engels Taalgebruik een dingetje is, bewijst het Instagramaccount @onnodigengelstaalgebruik_ wel. Hilarisch en zó tenenkrommend. Maar toch weer genieten. En heel irritant gelijk. Ik heb de leukste even voor je op een rijtje gezet.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Onnodig Engels Taalgebruik (@onnodigengelstaalgebruik_)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Onnodig Engels Taalgebruik (@onnodigengelstaalgebruik_)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Onnodig Engels Taalgebruik (@onnodigengelstaalgebruik_)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Onnodig Engels Taalgebruik (@onnodigengelstaalgebruik_)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Onnodig Engels Taalgebruik (@onnodigengelstaalgebruik_)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Onnodig Engels Taalgebruik (@onnodigengelstaalgebruik_)

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer