Even kennismaken: onze nieuwe FLOTUS

 

Nog even en dan is het bye-bye, Melania. Klinkt lullig, maar volgens mij valt dat allemaal best wel mee: grote kans dat zij zelf ook staat te trappelen te verhuizen uit het Witte Huis.

 

Haar vervangster zal Jill Biden worden, de vrouw van Joe. In heel veel opzichten een bijzondere vrouw. Te beginnen met het eerste: ze zal waarschijnlijk de eerste First Lady worden die, naast haar werkzaamheden als FLOTUS, er een baan naast houdt. Jill Biden is namelijk docente, en een heel gepassioneerde. Ze houdt zo van haar werk dat ze niet van plan is dat op te zeggen omdat haar man president van Amerika geworden is. Haar niet gezien.

 

En het is daarnaast ook een mooie verschijning. Niet zo gek ook: ze begon eerst met een studie modemarketing, maar maakte die niet af. Haar liefde voor stijl en mode liet ze echter niet in de steek, zoals je wel kan zien aan haar outfits. Toen ze achttien was switchte ze naar de studie Engels aan de universiteit van Delaware: dat is ook het vak waarin ze nu nog les geeft.

 

Daarnaast was ze werkzaam als model, en zo trok ze de aandacht van Joe. Die zag namelijk een campagne van haar en was nogal gecharmeerd van haar, liet hij zijn broer weten. Die broer kende haar weer toevallig en zo werd het eerste contact gelegd. Saillant detail: toen ze voor het eerst met Joe Biden uitging, lag ze nog in scheiding met haar eerste man. En ze wist niet eens hoe Joe eruit zag en ging alleen maar op de goede verhalen van zijn broer af. Een blind date dus. En een héél geslaagde, want de twee zijn inmiddels al sinds 1977 getrouwd.

 

Met haar 69 jaar denkt Jill er nog lang niet aan om wat gas terug te nemen. Sterker nog, door haar kleinkinderen wordt ze omschreven als een ‘crazy nana’. Boordevol energie, altijd actief, gepassioneerd over haar werk en het feminisme. En niet bang aangelegd, dat bleek wel tijdens een speech van haar man in maart. Een veganistische activist bestormde het podium, maar dát feest ging even niet door: Jill sprong voor haar man en hield de vrouw weg van haar man, waarna de beveiliging het overnam.

 

Het lijkt me voor de hand liggen dat we van deze First Lady véél meer gaan zien en horen dan van Melania. Die hield zich bewust wat stiller rondom haar man en de politiek, maar dat is niet iets wat we bij Jill hoeven te verwachten. Die gaan we (gelukkig) nog héél veel zien. In haar vrije uurtjes naast het lesgeven natuurlijk. Een beetje voorbarig, maar misschien wordt dit wel mijn favoriete First Lady. Michelle, you got competition. Vindt ze overigens niet erg: die twee kunnen het heel goed met elkaar vinden.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer