Even het nieuws doornemen

 

Het was de week van de boeren en de immigranten. Hebben die problemen iets met elkaar te maken dan?

 

 

 

Nee, zeker niet, hoewel volgens sommigen het kabinet de boeren uit wil kopen om op die grond immigranten te huisvesten. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of dat verhaal ergens op gebaseerd is. Nee, het slaat negens op. Volgende vraag is natuurlijk: waarom zeggen die sommige mensen dat dan? Dat is eenvoudig, het klinkt een groep extreemrechtse mensen als muziek in de oren als dat waar zou zijn. Het is gewoon gebruikmaken van artikel1 van het populisme: met een stalen blik leugens vertellen levert bij de volgende verkiezingen vast veel stemmen op van mensen die niet nagaan of zulke beweringen eigenlijk wel waar zijn.

 

Waarom zowel bij de boeren als bij de vluchtelingen tegelijk een crisis ontstond, heeft wel degelijk dezelfde oorzaak: laksheid van de overheid. Het kabinet wist in beide gevallen al heel lang dat de huidige problemen zouden ontstaan en heeft er niets aan gedaan om die te voorkomen. Twintig jaar geleden verscheen er een rapport over het stikstofprobleem, je kunt het terugvinden in de onderste la van het ministerie van Landbouw, waar het CDA al die jaren sterk vertegenwoordigd was en geen zin had in die boodschap.
En toen tijdens de coronapandemie het aantal vluchtelingen drastisch afnam, heeft staatssecretaris Broers-Knol, tegen alle adviezen in, bezuinigd op de opvang, wetende dat na de pandemie het volgende kabinet geconfronteerd zou worden met een enorme crisis. Tja, regeren is vooruitzien, en Ankie Broers-Knol wist dat zij, gezien haar leeftijd en haar wanprestaties, niet in een volgend kabinet zou komen. Dus: laat een ander het maar oplossen.

 

Ik ken iemand die werkt bij de opvang van vluchtelingen en hij vertelde dat men het een goed idee vond om vragen (en antwoorden) van de inburgeringscursus enigszins aan de huidige situatie aan te passen.

 

De eerste vraag bleef natuurlijk: Zijn alle burgers gelijk volgens de wet?

 

Antwoord natuurlijk: Jazeker.

 

Tweede vraag: Echt waar?

 

Antwoord: Jazeker, Behalve Boeren en Belastingambtenaren, de zogenaamde BBB.

 

Logische vraag: heeft dat te maken met BBB van Caroline van der Plas? Gedeeltelijk, zij is voorvrouw van de Boeren, niet van de Belastingdienst.

 

Maar worden boeren dan anders behandeld dan andere burgers? Officieel niet, maar in de praktijk wel. Zij mogen niet met hun trekkers op die snelweg, maar als zij dat toch doen en keurig hun kenteken verbergen, mag dat wel.

 

De demonstranten van Extinction die bij de Belastingdienst binnendrongen, werden meteen gearresteerd. Eigen schuld dikke boete, hadden zij maar met de trekker moeten komen. Waarom die ongelijkheid? Bij de boeren trad artikel 2 van het populisme in werking, namelijk: Als ingrijpen bij een wetsovertreding veel stemmen kost, dan mag je die overtreding onbestraft laten.

 

Sommige partijen binnen de regering vonden het niet prettig dat zij dit stikstofbeleid, waar zij voor getekend hadden, publiekelijk moesten verdedigen. Gelukkig trad toen artikel 3 van het populisme in werking: Als je als politieke partij medeverantwoordelijk bent voor beleid dat veel stemmen dreigt te kosten, mag je net doen alsof je er tegen bent. Dat deden CDA en VVD dus. Vooral Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, maakte het bont. Uitgebreid vertelde hij de samengedrongen journalisten welke aanpassingen hij vroeg, nee eiste, van het kabinet. Al die eisen waren overigens van het begin af aan onderdeel van de kabinetsplannen, maar geen probleem, wie kijkt dat nu na?

 

Om de boel te sussen zei voorman Gert-Jan Segers van de CU dat wij afstevenen op een burgeroorlog. Je lacht wat af in zo’n week.