Even het nieuws doornemen

 

Het moeilijkste advies om op te volgen vind ik met je handen van je gezicht afblijven. Probeer het maar.

 

Ga eens rustig zitten en neem je voor niet aan je hoofd te komen. Vooral als je even afgeleid wordt, zul je merken dat dat bijna onmogelijk is.

 

Nog even Amerika

Hoewel in Nederland sommige persconferenties van ministers meer vragen oproepen dan ze beantwoorden (waarom mogen kinderen wel buiten spelen met vriendjes; scholen dicht tot in ieder geval 6 april en een dag later blijkt dat we eerst een rapport over Brabant afwachten), is de houding van onze regering een zegen vergeleken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

 

Bij elke persconferentie van Trump staat achter hem Dr. Fauci, een wereldberoemde viroloog. Die man slaat soms letterlijk de handen voor de ogen (mag natuurlijk niet: geen handen in je gezicht), uit wanhoop bij de baarlijke en soms gevaarlijke onzin die de president vertelt. Trumps advies om een middel tegen malaria te slikken, heeft zelfs al een leven gekost.

 

Net toen ik dacht dat Trump niet lager kon zakken, bleek hij donderdag voorwaarden aan de stad New York gesteld te hebben voor staatssteun. New York is wereldwijd de ergste coronahaard op dit moment, er is tekort aan allerlei medische voorzieningen. Wat is de belangrijkste voorwaarde? Dat de burgemeester van New York en de gouverneur van de staat New York aardig zijn tegen Trump en geen nare dingen meer over hem zeggen. Nee, het is geen kleuterschool, en nee, het is geen geld van Trump, maar belastinggeld van het hele land.

 

Angst voor corona zorgt voor – soms bizarre – adviezen om besmetting te voorkomen. Sommige zijn grappig, andere ronduit gevaarlijk.

 

Nee, gootsteenontstopper helpt niet. Kijk even in de spiegel, als jouw keel lijkt op een zwanenhals, zou ik zeggen: probeer het eens, anders niet. Het is overigens levensgevaarlijk spul.

 

Bekend van de strijd tegen vampieren: knoflook eten. En ja, dat helpt hier ook! Die anderhalve meter afstand zullen alle mensen die jij tegenkomt vanzelfsprekend in acht nemen, waarschijnlijk nog meer. Geeft het bescherming? Nee, dat zeker niet.

 

Gek genoeg helpt positief blijven wel. Geeft het bescherming? Nee, natuurlijk niet. Jouw hersenen maken dan wel een hormoon aan dat je lichaam meer weerstand geeft. Zo is het tegendeel ook waar: maak je je te veel zorgen, dan ontwikkel je een stresshormoon waardoor je minder weerstand hebt. Word je eerder besmet dan? Nee, natuurlijk niet.

 

Kon er nog worden gelachen?

Er zijn nauwelijks aanslagen geweest sinds de uitbraak van de coronacrisis. Zelfmoordterroristen zijn blijkbaar toch bang voor de dood, vertelde terrorisme-expert Beatrice de Graaf. ISIS heeft hun aanhangers zelfs aangeraden niet in met corona besmette gebieden te komen, en raadt mondkapjes aan.

 

Op Twitter vertelde een vrouw dat zij niet begreep wat er zo moeilijk was aan anderhalve meter afstand houden; in haar huwelijk was dat al jaren de gewoonte.

 

In Frankrijk stelde de minister van sport voor de Tour de France gewoon door te laten gaan, omdat het belangrijk is dat het gewone leven zoveel mogelijk doorgaat en dat mensen na afloop van deze crisis snel weer hun dagelijkse leven kunnen oppakken.

 

Geweldig idee natuurlijk, dat navolging verdient.

 

Laten wij Koningsdag gewoon door laten gaan. Als er iets verbindend werkt in ons land, is het wel deze feestdag. Helaas zonder publiek natuurlijk.

 

Het wordt een bijzondere vrijmarkt, zonder mensen die spullen te koop aanbieden. Dat is minder erg dan het lijkt; er zijn ook geen mensen om die spullen te kopen.

 

Ik stel voor dat de politie wel zorgt voor dranghekken langs de kant. De Koninklijke familie gaat dan – zoals altijd – zwaaiend en handen schuddend (mag bij uitzondering omdat niemand die uitgestoken handen zal schudden) langs die hekken.

 

Zo kan in Engeland Wimbledon gewoon doorgaan. Alleen de enkelspelen natuurlijk, geen dubbel, zeker geen mixed dubbel.

 

Tot slot vanavond de allerlaatste aflevering van DWDD. Gisteren een uur lang prachtig over Nouri. Matthijs van Nieuwkerk laat zien wat stoppen op je hoogtepunt echt inhoudt. Wat een bijzondere afleveringen deze laatste week. Dat wordt janken, vanavond.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.