Even het nieuws door­nemen

 

In wat voor een tijd leven wij? Of je nu 10 bent of 90, zoiets als dit heeft niemand meegemaakt.

 

In De Wereld Draait Door van donderdag (wat is het jammer dat dit programma stopt, juist nu) zei Matthijs van Nieuwkerk: ‘Het nieuws is persoonlijk geworden.’ En dat is precies wat er aan de hand is.

 

Iedereen kan persoonlijke verhalen vertellen over hoe deze coronacrisis haar of hem raakt. We zitten allemaal veel thuis, sommigen alleen maar thuis. Mijn dochter is ziek thuis, mijn zoon probeert vanuit Bali naar huis te komen, maar kan geen enkel contact krijgen met de KLM. Een heel goede vriendin van ons heeft kanker, zit nu thuis zonder bezoek, mijn schoonouders mogen niet meer bezocht worden, enzovoort. Iedere lezer heeft haar eigen verhaal. Het raakt ons allemaal, en in deze situatie zouden wij meningsverschillen zoveel mogelijk moeten laten rusten.

 

Bijzondere weetjes rond corona:

In Nederland, en ook in Duitsland, zijn wetenschappers bezig met een mogelijke antistof tegen Covid-19. President Trump nam meteen contact op met het betreffende Duitse wetenschappelijk bureau. Hij wilde het alleenrecht voor de antistof voor Amerika. Ik kan niet zeggen dat ik verrast was door zijn actie, maar dat hij het zelfs in deze crisis weet te presteren een heel nare man te zijn, is ergens wel knap.

 

Deze zelfde man zei eind januari dat het coronavirus geen enkele reden voor paniek was. Natuurlijk voor hem niet, want hij was er zelf uiteraard al immuun voor. Daarnaast was er slechts één Amerikaan besmet, en die kwam uit China. Geen probleem dus. Ook zei de POTUS dat hij het als allereerste te horen zou krijgen als er sprake zou zijn van een pandemie. Dat liep allemaal even anders, en dan is er maar één optie die overblijft: de Democratische Partij de schuld geven. En Obama. En de immigranten. Maar niet zichzelf, natuurlijk; doctoren waren volgens hem vol bewondering over zijn kennis op dit gebied. Hm hm.

 

Verder is de situatie in de Verenigde Staten interessant: Californië in een lockdown, rijen voor de wapenwinkels (want wapens zijn blijkbaar essentieel in deze coronatijd), en ondertussen studenten die doodleuk in grote groepen Spring Break vieren in Florida. Sterker nog, sommigen willen hun geld terug omdat bars en clubs eerder sluiten vanwege het virus. Is ook vervelend hè, als zo’n pandemie je studentenuitje verpest.

 

In het Curaçaose journaal werd op straat door een journalist aan een vrouw gevraagd of zij voorzichtig was met contacten. Zij zei: ‘Zeker, ik praat wel met u, maar ik houd mijn adem in.’ Hoe ze die twee dingen kan combineren, ik vind ‘t knap.

 

Zoals bekend zitten Spanje en Italië in een volledige lockdown. Er zijn mensen die, tegen betaling,  anderen vragen hun hond uit te mogen laten, zodat zij even de straat op kunnen. In Bologna, wordt gemeld, is een man gearresteerd die een speelgoedhond aan het uitlaten was. Creatief, maar de uitvoering werkte helaas niet.

 

Viel er dan niets te lachen? O jawel, hoor. In het door corona geteisterde China waren twee olifanten op pad door de maïsvelden en deden zich daar tegoed aan maïswijn. Heel veel maïswijn. Volledig stomdronken vielen zij vervolgens dolgelukkig in een theetuin in slaap. Ik was stiekem bijna jaloers op ze.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.