Het was niet de week van Hugo de Jonge. Op de verkiezingsdag ontspon zich het volgende gesprek met zijn vrouw.

 

 

Hugo: ‘Ik ga zo stemmen, tot straks.’

 

Mw De Jonge: ‘Heb je je stempas en paspoort bij je?’

 

Hugo: ‘Waar heb je mijn paspoort neergelegd?’

 

Mw De Jonge: ‘Nou, je bent demissionair, dus ik heb je demissionaire paspoort voor je klaargelegd. Heb je je feestschoenen aan?’

 

Hugo: ‘Ik heb toch alleen maar feestschoenen! Wat een goed idee van dat oude gatenpaspoort, komt het toch nog van pas.’

 

Hugo was snel weer terug.

 

Een paar dagen daarvoor had Hugo de Jonge al heel opgewonden gereageerd op het voordringen van Maarten van Rossem. Hugo was zo boos dat hij eerst Maarten vertelde dat hij egoïstisch was en niet deugde om daarna dan maar meteen helemaal te stoppen met AstraZeneca.

 

En vervolgens was Hugo’s CDA een van de grote verliezers van de verkiezingen.

 

Het motto van het CDA, Nu Doorpakken, was ook niet erg gelukkig gekozen. Naar nu blijkt komt het uit het gezin Hoekstra. Mw Hoekstra, iedereen kent haar sinds het begin van de campagne als Liselot, wilde niet zeggen hoe dat bij hen gebruikt wordt, dat vond ze te persoonlijk.

 

Over verkiezingen gesproken: wat zijn we toch een raar land. Er is een fatsoenlijke lijsttrekker die een beschaafde campagne heeft gevoerd waarin zij probeerde zo eerlijk mogelijk te zijn. Zij won flink.

 

Er is een onfatsoenlijke lijsttrekker die een zeer onbeschaamde campagne hield waarin hij de ene leugen op de andere stapelde. Ook hij won flink.

 

Echt een raar land. Op woensdag, toen duidelijk was dat de VVD weer de grootste zou worden en zelfs een paar zetels had gewonnen, hield Mark Rutte een korte toespraak. Hij beloofde dat hij een eind zou maken aan alle misstanden uit de afgelopen periode: de woningnood, de slechte energietransitie, de ellende die de belastingdienst had veroorzaakt enz.

 

Ik dacht nog: zo, die pakt zijn voorganger hard aan! Van diens beleid deugde blijkbaar geen hout.

 

Ik heb het even opgezocht voor jullie. De voorganger van Mark Rutte heet: Mark Rutte. Maar daar had Mark Rutte geen actieve herinnering aan.

 

Het kon nog gekker. Het huidige kabinet is in zijn geheel afgetreden vanwege de inderdaad schandelijke manier waarop de belastingdienst om is gegaan met een grote groep burgers, terwijl de verantwoordelijke bewindslieden even (zo’n 15 jaar) niet op zaten te letten.

 

De hele verkiezingscampagne is het niet gegaan over die ellende.

 

Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben als kamerlid met bewonderenswaardig doorzettingsvermogen deze trieste zaak boven water gekregen. Bijna deze hele periode was Mark Rutte (VVD) eindverantwoordelijk voor deze voor Nederland ongekende misstanden. Dus?

 

SP en CDA verliezen en de VVD wint.

 

Was er nog meer verdrietig verkiezingsnieuws? Nou! Henk Krol moet nu driftig op zoek naar mogelijkheden om buiten de politiek ruzie te maken. Hij wil nu een B&B gaan beginnen. Hoelang zal het duren voor die ene B ruzie krijgt met die andere B?

 

50Plus heeft nu nog maar één zetel, voor Liane den Haan. Zij had de traditie van Henk Krol voortgezet door in de campagne met de nummer 3 zeer openlijk en zeer heftig ruzie te maken. Enorm probleem: met wie moet je in je eentje ruzie maken? Je kan je niet eens afsplitsen.

 

Nee, dan Forum voor Democratie. Op de verkiezingsdag waren de toekomstige kamerleden en masse onvindbaar. Achteraf, gaat het gerucht, kwam dat door een stevige scheld- dan wel vechtpartij tussen de nummer 2 (Wybren van Haga) en de nummer 7 (Freek Jansen, je weet wel die van die appjes).

 

En nu? Blijft alles bij het oude? Geen idee. Ik blijf het voor jullie volgen.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.