Even het nieuws doornemen

 

Zou het niet een heel goed idee zijn als alle aandacht die wij en de media schenken aan corona in dezelfde mate zou worden gericht op de klimaatproblematiek?

 

Dus niet in chocoladeletters GEEN PANIEK als het om corona gaat, maar HOOGSTE TIJD VOOR PANIEK vanwege de opwarming van de aarde. Dat is namelijk een ramp die er wel aankomt en die voor heel wat meer ellende zal gaan zorgen als wij niet snel maatregelen nemen.

 

Laatste stand van zaken rond corona:

95.000 besmettingen, 3.300 doden, 53.500 alweer genezen. Van de week plaatste iemand op de radio dit aantal in perspectief. Gemiddeld sterven er 5 miljoen mensen per maand, waarvan afgelopen maand dus 3.300 aan corona. En van die sterfgevallen werd het overgrote deel veroorzaakt door de combinatie van corona met andere kwalen.

 

Het goede nieuws: steeds meer Nederlanders wassen hun handen. Wij Nederlanders hebben blijkbaar enige aansporing nodig om ons netjes te gedragen. 

 

Tja, en nu, na Super Tuesday; De partij wil Joe Biden, ondanks dat hij pas 77 is, en zeker niet Bernie Sanders, die al 78 is. Sanders noemde zichzelf eerst socialist (na het n-woord een van de ergste scheldwoorden in Amerika), en nu sociaal-democraat, hij heeft zijn aanhang vooral onder jongeren, maar heeft denkbeelden die erg ver af staan van wat voor Amerikanen gewoon is (geen collegegeld bijvoorbeeld). 

 

De kandidaten vinden zichzelf niet te oud. Joe Biden haalde tijdens zijn overwinningsspeech wel zijn vrouw en haar zuster door elkaar, maar dit soort vergissingen speelt vaker een rol bij de Bidens. Zijn zoon heeft een relatie gekregen met de vrouw van zijn overleden broer. Ach, waar is geen ruzie in het gezin van de leider van het land? In het Verenigd Koninkrijk kunnen ze er wat van, evenals in België. Vreemd toch dat je nooit hoort over ruzie in het gezin van Mark Rutte.

 

De grote vraag voor de Democraten is natuurlijk: Wie heeft de meeste kans om de zeer jonge (moet nog 74 worden) Donald Trump te verslaan? Waarbij een extra complicerende factor is dat, mocht het Trumps tegenstander lukken te winnen op dinsdag 3 november, Trump dat waarschijnlijk afdoet als fake news en de volgende dag gewoon weer aan het werk gaat.

 

Woensdag werd het liedje van Jeangu voor het Eurovisiesongfestival gepresenteerd. Gevoelig, mooie melodie, werkt goed naar een climax toe; heeft meer tekst dan het winnende lied van vorig jaar (‘Loving you is a losing game’ is het enige wat ik me ervan herinner) en heeft zeker kansen. Maar ik ben geen expert, in tegenstelling tot de overige 17 miljoen Nederlanders. Je hoeft Twitter of Facebook maar te openen en er blijken 17 miljoen Cornalden Maas in Nederland te wonen.

 

Je leest trouwens meer over Jan Smit dan over het lied zelf. Misschien een idee om de tekst te veranderen van een coming-out naar een burn-out? Misschien Jan Smit daar zelf voor vragen?

 

Op donderdag onthulde de Volkskrant dat de Russen al op de dag van het neerhalen van de MH17 waren begonnen met het verspreiden van mist en fakeberichten. Het verhaal leest als een spannende spionageroman: met veel afluisteren, hacken en serieuze achtervolgingen, maar nu helaas met een grote groep echte slachtoffers, terwijl de daders ongetwijfeld nooit gestraft zullen worden.

 

Het eerste wat de Russen deden was het vernietigen van de radarbeelden, waarover zij eerst vertelden dat de beelden per ongeluk gewist waren en vervolgens trots meldden dat zij toch videobeelden hadden bewaard. Die beelden bleken na onderzoek gemanipuleerd te zijn.

 

In de categorie Bijzonder Nieuws:

Donderdag werd Nieuwegein opgeschrikt door een politiemacht in een woonwijk, met helikopters, arrestatieteam, alles erop en eraan. Het team Dienst Speciale Interventie werd zelfs ingezet.

 

Gewapende overval? Toch weer de zoon van Femke Halsema? Ridouan T. ontsnapt?

 

Een voorbijganger had in een huis een man zwaaiend met een pistool gezien. Omdat het bekend was dat er ook een vrouw en kind daar aanwezig waren, rukte de volledige politiemacht van Nieuwegein uit.

 

Het bleek om een vrouw te gaan met een muizenfobie; haar – stoere – man ging er onverschrokken met zijn luchtdrukpistool op af (op de muis, niet op zijn vrouw). Merkwaardig genoeg is er niemand gearresteerd.

 

De hamvraag werd nergens beantwoord: Hoe is het met de muis?

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.