Wij hadden vroeger zeker ook influencers. Als Mies Bouwman op tv vroeg om geld, riep mijn moeder: ‘Haal je spaarpot, gauw voor ze gaat huilen.’ 

 

Wat wel anders was, was dat Mies de volgende dag op tv kwam om ons, het Nederlandse volk, te bedanken en dan nog steeds wist over welk goed doel het ging en daar nog steeds achter stond.

 

Het kan altijd gekker, Mark Rutte haalde zijn #Houjebek al na een paar uur uit de lucht.

 

Het was echt weer een week die in het teken stond van corona, waardoor ook weer de ‘dor-houtdiscussie’ opbloeide, je weet wel: het plan dat kwetsbare ouderen (‘dor hout’ dus) op een afgeschermde plaats moeten worden opgesloten, zodat de economie weer kan draaien. Tot nu toe werd die suggestie afgedaan als onmenselijk. Maar is het idee zo gek? Je sluit die obese ouderen op, liefst op een eiland met mooi weer, bijvoorbeeld Madagascar; daar zijn weliswaar geen middelen van bestaan, maar die ouderen hebben hun AOW, zijn gepensioneerd en/of afgekeurd vanwege hun overgewicht, dus kunnen toch niet werken.

 

Grootste probleem is die kwetsbare ouderen zo ver te krijgen dat zij meewerken. In het ergste geval moet je ze oppakken, en dan hard zijn als hun gezonde partner, hun zoon of dochter smeekt dat zij wel voor hun kwetsbare vader, moeder, opa, oma willen zorgen. Daar kan je niet aan gaan beginnen. Op die manier gaat de economie nooit meer goed lopen.

 

En zo’n obese oudere kan zich gelukkig slecht verstoppen natuurlijk, past niet in de kast onder de trap en door het astmatisch gepiep verraadt hij of zij zich snel. Oppakken en afvoeren dus. Geen probleem.

 

Zo verandert Nederland snel van een oranje zone in een mooie, jeugdige, groene zone. En geld verdienen vraagt offers.

 

Wie naar mijn idee is geboren in een oranje zone, is Donald Trump. Kijk hem maar aan.

 

Ik verwacht snel allerlei uitnodigingen van Amerikaanse talkshows, omdat ik al vele weken waarschuw dat Trump helemaal niet opstapt als hij de verkiezingen verliest. Daar wordt nu algemeen over gespeculeerd in de Verenigde Staten zelf. Hillary Clinton twitterde: ‘Donald, je bent een democratisch gekozen president, geen dictator.’ Maar, beste Hillary, veel dictators begonnen als gekozen leider en weigerden vervolgens op te stappen: Loekasjenko, Poetin, ook Hitler.

 

En Trump heeft William Barr, minister van Justitie, die de wet ter plekke aanpast als dat nodig is om Donald Trump te helpen. Toen Barr net was benoemd publiceerde hij een samenvatting van het Mueller-rapport dat de Russische bemoeienissen met de verkiezingen van 2016 had onderzocht. In Barrs samenvatting stond dat daar geen enkele aanwijzing voor was. De rechter moest eraan te pas komen om het rapport openbaar te krijgen. Daarin stond dat er overvloedig bewijs was voor deze beïnvloeding.

 

Dat Thierry Baudet een aanhanger van deze methode is, bleek deze week. Baudet is halverwege zijn studie Geschiedenis geswitcht naar Rechten. Dat vonden sommige docenten jammer, hij had voor zijn tentamen Geschiedvervalsing 21e eeuw een ruime voldoende gehaald. Baudet knipt en plakt in filmpjes van zijn optreden in de Tweede Kamer zodanig dat antwoorden van anderen weggelaten worden of – erger – vervangen worden door antwoorden die zij helemaal niet gegeven hebben. Tja, hij heeft blijkbaar bedrog nodig om zijn boodschap over te brengen.

 

Lichtpuntje? Jazeker, in deze week van toenemende ellende in het vluchtelingenkamp Moria, waar de Europese Unie maar geen vuist kan maken, van escalatie in Belarus, waar de Europese Unie maar geen vuist kan maken, van de opkomst van de tweede golf corona, van een steeds dreigender tweedeling in de Verenigde Staten, en van Akwasi die beweert dat je, als je alle kleuren mengt, zwart krijgt, is voor de meeste Nederlanders (oké, de meeste Nederlandse mannen) toch het belangrijkste nieuws dat Frank de Boer het Nederlands elftal gaat leiden. Nou ja, lichtpuntje? Daar zijn de meningen ook weer over verdeeld.

 

En bedankt voor de zeer vele blijken van medeleven, ik ben negatief getest.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.