Even het nieuws doornemen

 

Tot halverwege leek het een nieuwsarme week te worden, maar op woensdag sloeg het toch om.

 

Nederland dreigt het CETA-verdrag (handelsverdrag EU met Canada) niet te ondertekenen, het CDA en de VVD gaan serieus praten met Forum voor Democratie over de samenwerking van het provinciaal bestuur Noord-Brabant, overal werden bombrieven bezorgd, en, o ja, Matthijs van Nieuwkerk kondigde het einde van DWDD aan. Weg nieuwsarme week.

 

De kans is groot dat, als over twintig jaar deze week door een geschiedenisstudent wordt onderzocht, CETA (als het wordt afgewezen) en misschien de samenwerking met FvD (als dat doorgaat) als belangrijkste nieuws overblijven.
Toch bleef voor mij persoonlijk het einde van DWDD het meest hangen. Natuurlijk is er kritiek mogelijk: over te vaak dezelfde gasten bijvoorbeeld, veel te veel gepraat over tv, te weinig een kritische blik als weer een artiest of programmamaker diens nieuwste bevalling mocht aankondigen. Maar de positieve kanten overheersen toch ruim: een programma dat echt alle kanten van onze samenleving bij ons binnenbracht, dat durfde te experimenteren, met een presentator die met elke gast contact kon maken. En dat vijftien jaar lang. Chapeau.
We zullen het missen.

 

Verder wat korte nieuwsberichten.

 

Zondag 9 februari: Royal News
Voor het eerst in zestig jaar zal de vlag op 19 februari, de verjaardag van Prins Andrew van Groot-Brittannië, niet wapperen. Andrew heeft het te bont gemaakt.
Bijzonder is dat Queen Elizabeth in no time Harry en Meghan uit de familie liet gaan, maar prins Andrew lang de hand boven het hoofd hield. Andrew is dan ook haar lievelingszoon; dat is weer niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat haar andere zoon prins Charles is. The lesser of two evils, misschien? Al gaat dat allang niet meer voor Andrew op.

 

Zondag 9 februari: DE STORM
Ciara is de eerste storm die Nederland bereikt die een naam krijgt. En wat voor naam, ik had zelf gehoopt op een oer-Hollandse. Maar nee, storm Henk-Jan laat vooralsnog op zich wachten. Net als bij orkanen worden de stormnamen toegekend op alfabetische volgorde. Even wachten op de H dan, misschien.
Opvallend is dat toen men begon met het namen geven aan orkanen, de meteorologen de namen van hun vriendinnen gebruikten om een orkaan aan te duiden. In 1978 werd echter besloten dat het discriminerend is om enkel vrouwennamen te gebruiken. Wel zo eerlijk, want ook mannen, realiseerde men zich midden in de tweede feministische golf, kunnen stormachtig tekeer gaan.

 

Maandag 10 februari: De Academy Awards oftewel de Oscars
Tja, iedereen gunt waarschijnlijk Parasite al die eer en prijzen, maar het is bijzonder dat – prachtig gemaakt hoor – vermaak de voorkeur krijgt boven – zeer geslaagde – pogingen om dieper door te dringen in de geschiedenis (1917, The Irishman – laatstgenoemde wel iets aan de lange kant) of in de menselijke ziel (The Joker).
Terecht dat Marriage Story niet in de belangrijkste prijzen viel, het verhaal is niet een ‘marriage story’ maar gaat over de ellende die advocaten in Amerika goedbedoelende burgers kunnen bezorgen. Laura Dern speelde zo’n advocaat bewonderenswaardig, dat wel. Oscarwaardig? Dat niet.

 

Maandag 10 februari: Chinezen en corona
Wat zijn wij in sommige opzichten toch een raar volk. Wie had gedacht dat na de terechte ophef over Gordons ‘Nummer 39 met rijst’ de discriminatie van Nederlandse Chinezen afgelopen zou zijn, kwam bedrogen uit. Op Radio10 een zogenaamd satirisch lied over ‘stink-Chinezen’ zonder dat iemand van die zender ingrijpt. Zijn wij zo geneigd te discrimineren of hebben wij voor alles een zondebok (liefst met een ander uiterlijk) nodig?
Heeft iemand al de verantwoordelijkheid opgeëist voor corona? Wij weten wel enkele groeperingen.

 

Woensdag 12 februari: zie boven maar ook
Helaas, maar niet geheel verrassend: Ziyech weg bij Ajax. De kans is groot dat het prachtige voetbal dat Ajax liet zien de afgelopen anderhalf jaar hiermee ten einde komt.

 

Vrijdag 14 februari:
CETA waarschijnlijk tóch aangenomen in de Tweede Kamer, het is een ingewikkeld onderwerp maar: Trump is tegen, dus bij twijfel voorstemmen.
Het CDA en de VVD lijken maar niet te leren van het verleden, en praten door met FvD. Dromen het CDA en de VVD ook van een terugkeer naar een (blank) Nederland dat nooit bestaan heeft? Wie zal het zeggen.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.