Even het nieuws door­nemen

 

In deze roerige tijd waarin het veelkoppige monster Covid-19 in China voor de tweede keer toeslaat, komt voor het eerst sinds 2012 een cd uit van Bob Dylan met eigen nummers. En wat voor een cd! Betoverend mooi.

 

Een lichtpunt van ongekende sterkte in een verder sombere periode.

 

Somber?

 

Mijn vrouw en ik wilden mijn schoonmoeder van bijna 90 in de auto meenemen naar het strand om vis te eten. Mijn vrouw zegt: ‘Zoek toch even op of dat mag.’ Wat een flauwekul, denk ik, nadat mijn schoonmoeder al die tijd alleen is geweest, zou dit niet toegestaan zijn? Ik zoek het toch even op. En? Het mag niet!

 

Je mag niet met z’n drieën in de auto als je niet tot één huishouden behoort.

 

Het was natuurlijk ook de week van de voortslepende ergernis over de noodwet die het kabinet nog steeds van plan is in te dienen, naast de toenemende gewoonte om standbeelden om te gooien en naamplaatjes te verwijderen. Wat voor land Nederland dan wordt, bleek woensdag. Politie kwam een studentenflat binnen om te controleren of alles volgens de regels verliep. Was de politie uitgenodigd? Nee, zeker niet. Hadden zij het recht om die woning binnen te komen? Nee, zeker niet. Waren zij met de deur in huis gevallen? Ook niet, zij hadden een eigen sleutel van die flat. In gewoon Nederlands heet dit, ook als de politie dit doet, huisvredebreuk.

 

En dan die orkaan die opgestoken is na de moord op George Floyd. Niet alleen racisme maar alle vormen van discriminatie liggen onder vuur. Goed nieuws, toch?

 

Nou, als dat betekent dat wij alles wat in onze geschiedenis met onderdrukking van volkeren te maken heeft zoveel mogelijk proberen te verwijderen, lijkt me dat geen goed nieuws.

 

Ik ben opgegroeid in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Een oom en tante van mij woonden in de Stalinlaan; na 1956, toen Rusland Hongarije binnenviel om de ontluikende democratie daar de kop in te drukken, woonden zij plots in de Vrijheidslaan. Hoe jong ik ook was, dat begreep ik nog. Waarom de Rivierenlaan ook zijn naam moest kwijtraken (het werd de President Kennedylaan), was mij een raadsel. Mijn buurt, de Rivierenbuurt, was toch niet genoemd naar racistische rivieren? Sinds de naamswijziging had ik als kind moeite het door mij zo geliefde De Mirandabad te vinden.

 

Een probleem waar ik niemand over hoor, is de Griekse beschaving. Die was vol overtuiging gebaseerd op een duidelijke hiërarchie binnen de bevolking, met een belangrijke plaats voor slaven. Gaan wij binnenkort de boeken van Plato en Aristoteles verbranden?

 

De naam Europa komt uit de Griekse mythologie. De oppergod Zeus, met zijn onblusbare seksuele energie, had zijn oog laten vallen op de lieflijke Europa en in de gedaante van een stier sprong hij met haar de zee in. Europa kon niet zwemmen en werd ontvoerd. Moraal: Doe je kind op zwemles.

 

Maar gaan wij nu ook de naam van ons continent veranderen? Want die komt dus uit een verderfelijke cultuur.

 

Kortom, de denkfout is dat je niet het verleden moet veranderen maar het heden. En daar ligt uitdaging genoeg.

 

En dan heb ik het nog niet eens over Penny Lane gehad, een van de mooiste Beatlesnummers, over een straat in Liverpool. Penny blijkt een man te zijn met een dubieus verleden en nu gaan er stemmen op om die naam te wijzigen. Nu wil misschien de bio-industrie een andere naam voor de Kalverstraat!

 

Geen nieuws over Trump deze week, hoor ik u vragen? John Bolton, ex-nationaal veiligheidsadviseur, de hoogste ambtelijke baan in het Witte Huis, heeft letterlijk een boekje opengedaan over Trumps incompetentie. Ik vond het meest schokkend dat Trump dacht dat Finland een provincie van Rusland was en niet wist dat Engeland een atoombom heeft.

 

Zijn er nog lichtpuntjes? Nou! Een prachtige nieuwe cd van Bob Dylan.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.