Even het nieuws doornemen

 

Het gerucht gaat dat de volgende uitzending van Opsporing verzocht over de politicus M. Rutte zal gaan.

 

 

 

 

 

 

Hoewel hij in naam nog steeds premier is, is hij al maanden niet meer in Den Haag gesignaleerd. Zijn fiets staat nog steeds voor de deur, maar de groenteboer vertelde aan de verslaggever dat hij al tijden geen appels meer aan hem heeft verkocht, en dat hij dat heel verdacht vindt.

 

Afgelopen donderdag is hij voor het eerst weer gesignaleerd in het land, omdat hij in Groningen de nacht doorbracht in een zogenaamde wisselwoning. 

 

Onze premier heeft zich kandidaat gesteld voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO. Nog geen twee maanden geleden had hij het hele land en zijn school verzekerd dat hij koos voor lesgeven aan de MAVO; hij zal gedacht hebben: Ach, het scheelt maar één letter, een kniesoor die daar op let.

 

Kandidaat stellen voor zo’n functie doe je alleen als je zeker weet dat je de belangrijkste gegadigde bent. En wie beslist uiteindelijk? De Verenigde Staten. Maar dan moet je tot je benoeming geen gekke dingen zeggen of doen. Gek wil zeggen: iets waar de Amerikanen het niet mee eens zijn.

 

Jaap de Hoop Scheffer werd in 2004 de baas van de NAVO, nadat Balkenende en hijzelf op bezoek bij Bush hun steun hadden uitgesproken voor de Amerikaanse inval in Irak.

 

Rutte mag alleen maar hopen op deze baan als hij het Amerikaanse standpunt inzake de oorlog in de Gazastrook steunt. Dus onthoudt Nederland zich van stemming in de Verenigde Naties, en zegt niets dat tegen het pro-Israel standpunt van Amerika in gaat.

 

In dit soort conflicten bepaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken het beleid, maar ambtenaren lekten naar de NRC dat zij in dit geval werden gecorrigeerd door het ministerie van de premier.

 

Er vallen gemiddeld per dag 250 Palestijnse doden, er is in Gaza gebrek aan voedsel, water en medicijnen, en alle ziekenhuizen zijn door bombardementen vernietigd, maar al te veel kritiek op Israel was niet gewenst.

 

Zo zitten wij opgescheept met een premier die nauwelijks aanwezig is en die zijn eigen toekomstige baan belangrijker vindt dan al die ellende in de Gazastrook. Zou hij enige lering trekken uit de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van vanmiddag? Mijn inschatting is dat hij aan Amerika gaat vragen wat zijn standpunt is.

 

En een nieuwe premier, is diens komst al te verwachten binnen afzienbare tijd? Zoals je weet lees ik veel kranten om jullie op de hoogte te houden van het nieuws.

 

Afgelopen weekend meldden zowel de NRC als de Volkskrant dat er voorlopig geen schot zat in de onderhandelingen; diezelfde dag stond in Het Parool dat de onderhandelaars veel verder waren dan gedacht. Kortom, niemand weet het.

 

De Telegraaf meldde nog dat er bij de gesprekken over de financiën grote twijfel was over de competentie van de woordvoerders van de BBB. Bedoeld werd: de experts van die partij snappen er wekelijks niets van. 

 

En zo hobbelen wij in Nederland door in een wereld die gedeeltelijk in brand staat, met een premier die andere zaken aan zijn hoofd heeft, terwijl er geen zicht is op een nieuwe premier.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.