Even het nieuws doornemen

 

Wat een bijzondere week, als je die vanuit de politiek bekijkt. Bijzonder, omdat je telkens denkt: ligt het nou aan mij of is het echt heel merkwaardig…

 

 

 

 

 

In de Verenigde Staten werd in het Huis van Afgevaardigden voorgesteld een proces te starten tot afzetting van president Biden. Nee, niet omdat hij echt oud wordt en de terechte vraag zelfs bij zijn partijgenoten zou moeten opkomen wie je met zijn herverkiezing een dienst bewijst. Nee, niet Biden zelf, de enige reden zou kunnen zijn dat alleen hij ervoor kan zorgen dat Trump niet nogmaals wordt herkozen. Maar er moet toch een jonger iemand in dat gigantische land rondlopen die het ook tegen Trump kan opnemen?

 

Waarom dan toch die poging tot afzetting? Uitsluitend om te pesten. Biden is een Democraat, en de Republikeinen hebben in het Huis de meerderheid, niet in de Senaat, het andere deel van het Amerikaanse parlement. Bidens ene zoon is gesneuveld, Bidens tweede zoon, Hunter, wil niet deugen. De Republikeinen beweren dat Biden als vice-president getracht heeft bewijsmateriaal tegen zijn zoon te verdonkeremanen.

 

Dat is niet waar, er is al die tijd in vele procedures nooit enig bewijs gevonden. Dus gewoon pesten. Maar die pesterij gaat heel veel tijd en heel veel geld kosten. Dat kan politici niet schelen, gewoon een beetje plagen is toch zo leuk!

 

In de Europese Unie kunnen ze er ook wat van. Van de 27 landen willen er 26 dat Oekraïne steun krijgt en dat er verder gegaan wordt met een poging dat land uiteindelijk – dat gaat heel lang duren – toe te laten tot de EU.

 

Dat ene land dat niet mee wil werken is natuurlijk Hongarije. Is de premier, Orban, heel principieel tegen? Nee, want Orban heeft geen principes, behalve dat hij Poetin een aardige vent vindt. 

 

Waarom tegenstribbelen? Hongarije heeft nog veel geld van de EU te goed, maar krijgt dat pas als Orban laat zien dat hij geen dictator is, maar de democratische waarden herstelt. Dat laatste wil hij niet, maar hij wil wel die miljarden, die hij vervolgens aan zijn familie en vrienden schenkt. 

 

Dus hij belooft beterschap, krijgt (veel) geld en iedereen is gelukkig.

 

Ik weet dat de meningen verdeeld zijn over het feit of de PVV wel een voorzitter van de Tweede Kamer zou mogen leveren. De PVV is nu de grootste partij, dus is er veel anders geworden. 

 

Maar met Martin Bosma is wel iets bijzonders aan de hand. Hij heeft zich vaak zeer beledigend uitgelaten over alles wat met moslims te maken heeft, over mensen met een dubbel paspoort, over rechters, die hij bevooroordeeld noemde, over vrouwen met een hoofddoek, die hij uit openbare ruimtes wil weren en van wie hij vindt dat zij kopvoddentaks moeten betalen.

 

Hij gaat nu Nederland vertegenwoordigen.

 

Erger, hij heeft verteld dat de Joodse filantroop George Soros enthousiast de nazi’s heeft geholpen. Diezelfde George Soros was destijds negen jaar oud. En Hitler was niet rechts, maar links, zodat links de schuld is van de Holocaust. Martin Bosma mag op 4 mei een krans leggen op de Dam.

 

En dan misschien wel ons belangrijkste probleem: de klimaatcrisis. Op het moment dat 2023 het warmste jaar ooit gemeten blijkt te zijn, houden wij met z’n allen een gigantische klimaattop in Dubai. Overal airco’s, 70.000 deelnemers en journalisten die daar naartoe moeten vliegen. De beste maatregel voor het klimaat zou zijn geweest om die top niet door te laten gaan. Maar ja, zelfs het wereldkampioenschap voetbal gaat wederom naar het Midden-Oosten. Wat geld al niet kan doen. 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.