Even het nieuws doornemen

 

Heel wat jaren geleden zei een Tweede Kamerlid tegen een bewindspersoon: ‘U bent knettergek.’ Ik vond dat toen zeker niet de bedoeling.

 

Zo ga je niet met ministers om.
Maar als je nu het wetsontwerp van minister Hugo de Jonge ziet voor de noodwet corona, krijg je onweerstaanbaar de neiging te zeggen: ‘U bent knettergek.’
 

Wat is er aan de hand?
De regering wil alle noodverordeningen vanwege corona nu onderbouwen met een noodwet. Dat moet ook, dat hoort zo. Maar als je de inhoud van die wet leest, denk je: ‘Dat moet niet; zo hoort het niet.’
Die wet moet 1 juli al ingaan en een jaar duren. Waarom zo lang, is de eerste vraag. Erger is dat met die wet de regering volmachten krijgt om te regeren zonder het parlement, geen advies hoeft te vragen aan de Raad van State (is nu allemaal wettelijk verplicht). Dit zijn Poolse dan wel Hongaarse toestanden waar wij binnen de Europese Unie zo tegen ageren. En nu gaan wij hetzelfde doen! Overdrijf ik? Nee hoor, die wet geeft de overheid zelfs de bevoegdheid achter de voordeur, dus gewoon bij u binnen, te controleren of u en uw gezin zich aan de regels houden. Het moet niet gekker worden. Het parlement wordt nu gevraagd om binnen twee weken te beslissen of men akkoord is zichzelf buiten spel te zetten.
 

Het was trouwens toch weer een week vol verwarrende berichten en verwarde personen. Ik krijg weleens reacties van mijn lezers dat ik nog al eens Trump en Thierry noem in dit opzicht.
Dat is niet mijn schuld, ze maken het er echt zelf naar.
 
Toen ik het filmpje zag waarop je kunt zien dat een 75-jarige man tijdens een demonstratie in Buffalo in de staat New York door agenten opzij werd geduwd, viel en uit zijn oor begon te bloeden, schrok ik daar erg van. Het gaat volgens de laatste berichten nog steeds niet goed met die man. Wat twitterde Trump? ‘Let eens op hoe hard die man met zijn hoofd tegen de grond valt terwijl hij helemaal niet zo hard werd geduwd. Volgens mij is dit allemaal fake.’
Tja, dat bloed was echt, de sombere berichten uit het ziekenhuis ook.
In de peilingen over de komende presidentsverkiezingen staat Trump een behoorlijk stuk achter. Wat doet hij dus? Degenen die deze peilingen publiceren (zoals CNN) aanklagen. Da’s logisch.
 
En wat zei Thierry Baudet letterlijk bij WNL? ‘We zien al jaren dat geweld van links oogluikend wordt toegestaan.’ Waar in hemelsnaam heeft hij het over? Welk geweld?
Vervolgens publiceerde hij een foto van een besmeurd oorlogsmonument (‘F… white people’ was er opgeschilderd.) ‘Mensen die dit doen horen in Nederland niet thuis.’ Het was een foto genomen in Zuid-Afrika in 2016.
 
Door de vele demonstraties tegen racisme en discriminatie neemt ook het besef toe dat men in het verleden heel anders tegen deze zaken aankeek. Dat je vindt dat voor dubieuze helden uit het verleden een standbeeld eigenlijk een verkeerd signaal geeft, kan ik nog volgen. Maar om nu pogingen te doen ons verleden volledig te deleten, dat gaat me veel te ver. Zelfs ‘Don’t mention the war!’ uit de briljante serie Fawlty Towers moet eraan geloven. Wie wordt daar gediscrimineerd? De Duitsers? Maar die zijn toch in 1939 een wereldoorlog begonnen? Pluk van de Petteflet zal binnenkort wel verboden worden omdat mevrouw Helderder een satire is op het prototype van de almaar poetsende huisvrouw.
China heeft al geprotesteerd tegen de gele kaart in het voetbal omdat de huidskleur van hun bevolking daarmee belachelijk wordt gemaakt.
Het moet niet gekker worden.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.