Even het nieuws doornemen

 

Na deze week van een dreigende kabinetscrisis kan ik helaas weinig positiefs over de politici zelf melden.

 

 

 

 

 

Rutte lijkt plotseling op het einde van zijn kabinet aan te sturen door willens en wetens met voorstellen te komen die voor anderen onacceptabel zijn. Voor veel volgers is het duidelijk: Rutte wil aan de macht blijven en is bereid met willekeurig wie (de duivel en zijn ouwe moer, zeiden wij vroeger) samen te werken om dat te bereiken. Eerst met de LPF, toen zelfs met de PVV, en nu desnoods met de BBB. Opportunisme is een veel te vriendelijk woord hiervoor. En dat alles in een week waarin VVD-ministers zich van hun slechtste kant lieten zien.

 

Natuurlijk was mevrouw Annemarie Jorritsma de ergste. Waar zij ook opduikt laat zij een spoor van ellende achter. Afgelopen maandag moest zij verschijnen in de Tweede Kamer om uitleg te geven over het beruchte ‘Pieter Omtzigt, functie elders’.

 

Tijdens het verhoor twee jaar geleden in de Tweede Kamer had zij nog gezegd dat zij niets wist van een gesprek over Pieter Omtzigt, dat er dus wel degelijk is geweest en waarbij, volgens mevrouw Arib, Pieter Omtzigt zelfs het belangrijkste agendapunt was. Citaat uit het verhoor afgelopen maandag: ‘Mw Jorritsma, u blijft volhouden dat u niet over Pieter Omtzigt hebt gesproken?’

‘Klopt, wij hebben het nooit over hem gehad. Wij hebben het wel uitgebreid over de nummer 2 op de lijst van het CDA gehad.’

‘Wie was die nummer 2?’

‘Dat was Pieter Omtzigt.’

 

Toen zij president-commissaris van energiebedrijf Alliander was, heeft zij in 2019 verboden afspraken gemaakt over kartelvorming. Er waren getuigen bij het gesprek die het geheel bevestigden, alleen mevrouw Jorritsma zelf kon zich er werkelijk niets van herinneren. 

 

In 2021 blijkt dat diezelfde mevrouw Jorritsma tijdens de bouwfraude-affaire als minister contact had met de bouwfirma Koop, waarbij haar twee functies door elkaar liepen. Ze was minister maar ook samen met haar man eigenaar van Jorritsma Bouw.

 

Bijzonder detail: mevrouw Jorritsma wist er niets van, maar weigert tv-programma Zembla daarover te woord te staan. Leuk detail: tijdens de verhoren hierover van de parlementaire enquetecommissie vroeg de commissie haar of zij zich wel had voorbereid; zij wist zich namelijk niets te herinneren.

 

Maar ook in het verleden heeft mevrouw Jorritsma aangetoond heel flexibel met de waarheid te kunnen omgaan. Al tijdens de Bijlmerramp liet zij daar knappe staaltjes van zien, onder meer door de Kamer fout te informeren over de lading van het ramptoestel.

 

Echt een vriendinnetje van Rutte dus, die haar telkens weer allerlei baantjes toeschuift.

 

Ook minister Franc Weerwind zette zijn beste beentje voor door, ondanks alle waarschuwingen, geen belemmeringen te willen op de hoeveelheid casino-reclames. Nu blijken er plots 450.000 gokverslaafden in Nederland te zijn en hebben wij een groot probleem. Het motto van dit kabinet: Als er een probleem is, niets doen; het lost zich vanzelf op. Dat de Groningers, de toeslagenouders en nu de gokverslaafden daar anders over denken, vindt het kabinet weinig solidair.

 

Heel erg maakte minister Connie Helder het in een interview met Trouw. Zij legde uit dat er zo op de thuiszorg is bezuinigd dat hulpbehoevende ouderen aangewezen zijn op mantelzorg van met name hun kinderen. Dat die kinderen vaak zelf ouder zijn en met hun gezin ver van hun ouders wonen, vond zij erg egoïstisch. 

 

Kabinetscrisis of niet, is het nu echt te veel gevraagd om een regering te willen met mensen die hun best doen, eerlijk zijn en beslissingen durven nemen?

 

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.