Even het nieuws doornemen

 

Het was een slechte week voor de populisten.

 

 

 

In de eerste plaats natuurlijk voor Silvio Berlusconi. Hij stierf niet in het harnas, want zijn glorietijd was allang voorbij. Wel dacht hij nog vaak weemoedig aan zijn heldendaden in de tijd dat hij zijn hoogtepunten beleefde. Dat nogal wat minderjarige meisjes last hadden van zijn hoogtepunten nam hij op de koop toe. Hij begon als zanger-entertainer op cruiseschepen, later kon hij met gemak zelf een vloot cruiseschepen kopen.

 

Net als Donald Trump, Boris Johnson, en Nederlandse politici als Pim Fortuyn en Thierry Baudet kreeg hij veel aandacht van eerst de media en vervolgens kiezers, omdat hij zo anders was.

 

Jammer dat diezelfde kiezers niet doorhadden dat Berlusconi vooral premier wilde worden om wetten zo te kunnen wijzigen dat zijn corruptie moeilijk aan te pakken was.

 

Ook Trump maakte van het begin af aan duidelijk dat weliswaar iedereen gelijk is voor de wet, maar dat hij wat meer gelijk was. En ook Trump lag en ligt onder vuur vanwege seksschandalen (‘Grab ‘m by the pussy’), leugens en corruptie. Er zijn opnames van Trump waarin hij uitgebreid vertelt over de geheime stukken die hij (tegen de wet) meegenomen had naar huis. Toch vindt hij zelf dat hij onschuldig is. De FBI hoefde niet lang te zoeken, de stukken lagen gewoon open en bloot in zijn huis, tot in de badkamer aan toe.

 

En natuurlijk geeft hij de elite weer de schuld. Aan het begin van zijn carrière was zijn doelwit vooral Hillary Clinton, over wie hij telkens riep: ‘Lock her up!’, terwijl haar overtredingen in het niet vallen bij wat Trump allemaal heeft misdaan. Tegenwoordig is Biden de hoofdschuldige.

 

En dan Boris Johnson. Hij heeft bewust gelogen tegen het parlement over de illegale feestjes in Downing Street 10, in de tijd dat de koningin geheel alleen afscheid moest nemen van Prins Philip. En ja, ook aan Boris kleven verhalen over seks en corruptie.

 

Volgens de definitie is een populist een politicus die zich vooral afzet tegen de elite en de heersende partijen en telkens roept dat hij (soms zij) opkomt voor het volk.

 

Daarbij hoort dat de leider een soort persoonlijkheidscultus rond zich heeft.

 

Hebben wij daar in Nederland op het ogenblik last van? Jazeker, Thierry Baudet voldoet aan alle kenmerken van een populist. Is het nodig om toch weer aandacht aan hem te schenken? Ik denk dat het heel belangrijk is zo nu en dan duidelijk te maken waar Forum voor staat, hoe eng hun denkbeelden zijn. Nog steeds zo’n 2 tot 3 procent stemt op deze openlijk racistische partij. In het debat over de misdaden van het Nederlandse leger bij de ‘politionele acties’, zoals het gewelddadig onderdrukken van de onafhankelijkheid werd genoemd, prees Baudet als enige ons koloniaal verleden. Zijn redenen zijn schokkend. Hij beweerde dat blanke/witte mensen superieur zijn aan mensen met een kleur en dat die dus eigenlijk dankbaar moeten zijn dat wij hun onze beschaving wilden opleggen.

 

Hoogtepunt in dat debat was overigens het voorstel van Kamerlid Eppink van JA21 om de rijsttafel tot cultureel erfgoed te benoemen. Zo lust ik er ook wel een paar. Voor Nederland heb ik drie voorstellen: het broodje halfom, de stamppot, en vooral het kuiltje jus daarin.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.