Even het nieuws doornemen

 

In deze tijden van corona zijn er veel klachten over spugers (‘Ik heb corona!’) en verwarde personen.

 

De politie dacht het wat rustiger te hebben nu zakkenrollers, zwartrijders, bolletjesslikkers (ze kunnen wel slikken maar niet vliegen) last hebben van de anderhalvemetermaatschappij.
Ook voor de televisiekijker is het duidelijk dat het aantal verwarde personen toeneemt. Je ziet gasten bij talkshows die zichzelf plotseling viroloog wanen zonder er voor doorgeleerd te hebben. Van Jort Kelder is bekend dat hij werkelijk overal verstand van heeft, tenminste uit zijn houding blijkt dat hij dat zelf vindt. Ook Maurice de Hond, die ik toch echt alleen maar ken als opiniepeiler, bleek van zichzelf te vinden dat hij kenner was bij uitstek van alles wat met het Covid-19-virus te maken heeft.
René Froger meldde dat artiesten het zwaarst worden getroffen door deze crisis. Tja, als je het nieuws niet bijhoudt, weet je niet dat er duizenden mensen onderhand in het ziekenhuis hebben gelegen en zelfs zijn overleden. Ik vind het overigens helemaal niet zwaar om een tijdje René Frogers stem te moeten missen.

 

De zoektocht naar een corona-app gaat nog door. Je weet wel, zo’n app die je vertelt of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is. Tegenstanders klagen dat dit ten koste gaat van de privacy. Nou, ik kan wel apps bedenken die ik – met inbreuk op mijn privacy – toch graag zou willen installeren. Bijvoorbeeld een app die waarschuwt als er een groep gelovigen aankomt die mij wil bekeren of een app die meldt dat ik gebeld dreig te worden door een onbetrouwbare verkoper van energie. Voorbeelden genoeg, zou ik zeggen.

 

Het zijn verwarrende tijden, je zou er zelf bijna een verward persoon van worden. Bedrijven die in Nederland werkzaam zijn, maar zich formeel in een belastingparadijs hebben gevestigd, kunnen van Nederland toch steun verwachten. Dus je ontwijkt als bedrijf belasting en laat je bedrijf overeind houden met belastinggeld van mensen die wel gewoon fatsoenlijk belasting betalen.
En in Brabant wil de provincie niet langer geld besteden aan cultuur en kunst, maar ze durven dat niet hardop te zeggen, dus hebben ze in de begroting het woord cultuur vervangen door ‘vrije tijd’.

 

Mijn favoriete verwarde persoon in de Verenigde Staten liet deze week weer als vanouds van zich horen. Op één avond verstuurde Trump ruim honderd tweets over de schandalige en onrechtmatige dingen die zijn voorganger Obama over hem gezegd zou hebben. Journalisten die zich eerst afvroegen of Trump niet wat beters te doen had dan een lawine tweets te versturen, begrepen werkelijk niets van de inhoud ervan. Zelfs degenen die ze allemaal gelezen hadden, konden met geen mogelijkheid vertellen wat Obama nou verkeerd gedaan heeft.

 

Maar de oorkonde: ‘Verward Persoon van de Week’ gaat zonder enige twijfel naar Trumps collega in Rusland, Poetin. Hij stuurde honderden beademingsapparaten naar de VS, zogenaamd gratis. Toen ze eenmaal aangekomen waren, bleken er twee addertjes onder het liefdadigheidsgras: ten eerste stuurde hij meteen een rekening erachteraan, ten tweede bleek hij zo vrijgevig omdat een dergelijk apparaat in Rusland spontaan in een ziekenhuis in brand was gevlogen. Hij moest er vanaf. Logisch dus dat je ze dan cadeau doet (al dan niet met factuur).

 

Ook Poetin houdt regelmatig persconferenties; deze week kondigde hij aan dat de lockdown versoepeld zou worden, omdat de regering de coronacrisis volledig onder controle had. Vervolgens kwam de burgemeester van Moskou aan het woord, die door Poetin als hoofd coronabestrijding is benoemd. De burgemeester vertelde dat het virus steeds erger om zich heen sloeg in Rusland, dat de lockdown voorlopig onveranderd bleef, en dat de situatie zeer, zeer zorgelijk was.
Terwijl in Rusland de mensen bij bosjes ziek worden en overlijden, zorgt Poetin voor de broodnodige glimlach; een soort corona-cliniclown is hij geworden.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.