Even het nieuws doornemen

 

Ik ben wat ouder, heb menige 4 mei meegemaakt, maar de dodenherdenking afgelopen maandag was in alle opzichten een ongekend hoogtepunt.

 

Hoewel bijna iedereen verplicht thuis zat, werd deze avond een voorbeeldige herdenkingsavond.
Tussen 7 en 8 al als hoogtepunt de toespraak van Arnon Grunberg, die de Italiaanse Jood Primo Levi, overleveraar van Auschwitz, citeerde: “Ik kan niet begrijpen, niet verdragen dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waar hij toevallig toe behoort.”
Dan de indrukwekkende lege Dam met een even indrukwekkende toespraak van de koning (“Sobibor begon in het Vondelpark, met het bord: Verboden voor Joden.”)

 

Natuurlijk is het erfelijk koningsschap achterhaald, maar echte republikeinen kun je telkens naar Trump verwijzen als levend bewijs hoe het zonder koning grondig mis kan gaan.
Telkens denk je bij Trump dat hij niet lager kan zinken, dat hij niet nog dommere dingen kan zeggen, maar dan slaat hij toch weer toe.
Nu zei hij dinsdag dat iedereen altijd zegt dat Abraham Lincoln van alle presidenten het zwaarst heeft gehad, maar, zei Trump, dat is niet zo, ik heb het nog zwaarder. Om het geheugen op te frissen: Abraham Lincoln zag zich geconfronteerd met een extreem wrede burgeroorlog, slaagde erin de slavernij af te schaffen, en werd vermoord, door John W. Booth.
Elke keer als hij zoiets zegt, verwacht ik eigenlijk dat iemand in een witte jas naar Trump toeloopt, hem een spuitje geeft en zegt: “Donnie, Donnie, nu is het genoeg geweest, kom maar rustig mee. Nee, niet tegenstribbelen, eigen schuld, had je maar je medicijnen moeten nemen.”

 

Ook wij hadden begin van de week ons eigen politieke dieptepunt. Henk Krol vertelde op tv dat hij zijn partij ging verlaten en een eigen partij, met een voormalig lid van de Partij voor de Dieren, ging oprichten. Hij was dat even vergeten aan zijn eigen partijgenoten te vertellen, alleen de voorzitter wist het. Voorzitter? Dat is toch Geert Dales, die is toch afgetreden? Ja, dat heeft Geert wel beloofd, maar dat doet hij pas als het hem uitkomt, voorlopig is hij vooral bezig leden van zijn eigen partij voor de rechter te dagen.
Henk Krol vertelde dat er te veel grote ego’s rondlopen bij 50Plus. Het is alsof Geert Wilders iemand beschuldigt van overmatig gebruik van peroxide.

 

“Nee, geen zetelroof.”, zei Henk Krol. Hoezo niet. Hij vertegenwoordigt nu een groene partij voor ouderen. Dat wisten zijn kiezers niet toen zij op hem stemden. Het gerucht gaat dat Henk Krol een filmpje aan het opnemen is, verkleed in een Kermit de Kikkerpak, zingend: “It’s not easy being green.”
Twee dagen late bleek dat de voormannen van Denk Franska lezen. Twee weken geleden schreef ik wat de vaste reactie is bij ruzie binnen deze partij: “Treed lekker zelf af.” De fractie wilde van de voorzitter (Öztürk) af, dus die zei tegen de fractievoorzitter (Azarkan): “Treed lekker zelf af.” Dat deed Azarkan natuurlijk niet. En nu? De voorzitter besloot de fractievoorzitter en politiek leider dan maar de partij uit te gooien. Waarom die partij zichzelf ooit Denk is gaan noemen, is een raadsel.

 

Rusland kende deze week zijn eigen coronadieptepunt. De afgelopen weken zijn drie artsen, die zelf Corona hadden opgelopen tijdens hun werk en geklaagd hadden over tekort aan bescherming, uit het raam gevallen. Dat is de officiële lezing. Een verklaring voor deze plotseling epidemie van een merkwaardige ziekte is er niet. Men werkt nu hard aan een vaccin tegen onvrijwillig uit het raam vallen.
Waarschijnlijk komt dat vaccin te laat voor de burgemeester van Moskou. Hij klaagde op donderdag dat de echte sterftecijfers in Rusland als gevolg van corona minstens drie keer zo hoog zijn als de officiële lezing. 
Het zal niemand verbazen als ook deze burgemeester slachtoffer wordt van de wild om zich heen grijpende Russische vallende ziekte.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.