Even het nieuws doornemen

 

De sorrycultuur, uitvinding van Mark Rutte, sloeg deze week weer hard toe in de hele maatschappij

 

 

 

De leukste excuses kwamen van de hulpofficier van justitie gericht aan de arrestanten van Extinction Rebellion, die afgelopen zaterdag op de A12 waren opgepakt. Deze demonstranten vertelden dat zij al in het arrestantenbusje door de politie werden gecomplimenteerd vanwege hun milieu-acties. Later op het bureau deed die hulpofficier er nog een schepje klimaatbewustzijn bovenop door excuses te maken voor hun arrestatie, zij waren namelijk zo goed bezig geweest.

 

 

Bij Ajax werd er afgelopen week merkwaardig omgesprongen met excuses. Toen het bestuur aankondigde dat de vrouwen van Ajax, die tegen alle verwachtingen in heel knap kampioen van Nederland waren geworden, niet zouden worden gehuldigd, viel – terecht – iedereen over hen heen. Vooral de reden voor die weigering is het vermelden meer dan waard. Naast alle schandalen rond Marc Overmars had het mannenteam, Ajax 1, het vlaggenschip van de club, het hele seizoen belabberd gepresteerd; om die reden was een huldiging niet op zijn plaats. Dus de vrouwen krijgen er de schuld van dat Marc Overmars hun dickpics stuurde.

 

 

Het bestuur van Ajax bood geen excuses aan, de directie ook niet, maar de algemeen directeur, Edwin van der Sar, stapte vervolgens wel op. Ik neem aan dat ook hij – vanwege de slechte resultaten – geen afscheid zal krijgen. Nee, dan Steven Berghuis, die haalt na de verloren slotwedstrijd tegen FC Twente hard uit naar een supporter die bij de Ajaxbus iets riep, en bood meteen zijn excuus aan. Terecht, hoewel het gerucht gaat dat die supporter de Ajaxspits Brian Brobbey voor kankerneger had uitgemaakt. Het mag niet, ik zal het niet aanmoedigen, maar een klein klapje moet dan kunnen.

 

 

De meest bijzondere sorry kwam van Debora Fernald. Zij is (sorry, was) lid van de fractie van GroenLinks in de provincie Zuid-Holland. Deze Debora bood werkelijk aan alles en iedereen haar excuus aan. Zij was van GroenLinks, stemde voor de Eerste Kamer op Volt, hetgeen Volt een extra zetel in de Eerste Kamer opleverde, die ten koste ging van haar eigen partij.

 

 

Haar excuus? Dat ene lid van Volt was veel aardiger tegen haar dan de mensen in haar eigen fractie; en verder wist zij niet dat haar stem zo belangrijk was. Toen zij met voorkeurstemmen in de Provinciale Staten kwam, wist zij ook niet wat dat precies inhield. Zij dacht vervolgens dat zij als straf slechts uit de app-groep van de fractie was gezet, maar zij bleek uit de fractie gezet te zijn, en later tot haar verbazing uit de partij. Nu is Volt boos dat zij haar excuus heeft aangeboden voor haar verkeerde stem. Eigenlijk is iedereen boos. Mij lijkt dat het vooral GroenLinks is die sorry zou moeten zeggen voor het feit dat die partij iemand op de lijst zet voor de Provinciale Staten die geen idee heeft wat dat inhoudt.

 

 

Weet je nog dat Rutte zo diepgevoeld zijn excuses aanbood aan alle gedupeerden van het toeslagenschandaal dat het hele kabinet aftrad? Dan is het wel erg merkwaardig dat er nog steeds geen enkel zicht is op een oplossing voor de geleden schade.

 

 

Vanmorgen kwam Prinses Laurentien samen met enkele advocaten en gedupeerden met een briljante oplossing: Laten wij eens aan de gedupeerde ouders zelf vragen wat er allemaal gebeurd is. Het is ongelooflijk, maar al die jaren heeft blijkbaar geen enkel lid van het kabinet bedacht dat het handig zou zijn om die ouders er zelf actief bij te betrekken.

 

Nee, Debora Fernald is niet de enige politicus die wat bijscholing goed kan gebruiken.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.