Even het nieuws door­nemen

 

Omdat de coronacrisis zo – terecht – het nieuws beheerst, dreigen nogal wat andere bijzondere ontwikkelingen ondergesneeuwd te raken.

 

Dat kunnen kleine zaken zijn, zoals het Groningse studentencorps Vindicat, dat lange tijd geschorst was na een reeks van ernstige incidenten tijdens de ontgroeningsperiode, waarbij zelfs een dode en een zwaargewonde vielen. Excuus was telkens: ‘We waren te dronken om te beseffen wat er fout ging.’ Het universiteitsbestuur eiste toen: Er moet minstens één commissielid nuchter zijn tijdens de ontgroening. (Het klinkt ongelooflijk, maar ik verzin hier niets van. Erger, de sociëteit waar zich dit allemaal afspeelde, heet Mutua Fides, Latijn voor Wederzijds Vertrouwen.)

 

En nu, in de lockdowntijd, waren deze studenten afgelopen weekend gewoon een feestje aan het vieren. Excuus van de studenten: na anderhalve liter hadden ze geen idee meer wat anderhalve meter was.

 

En deze week ook natuurlijk de continuing story van 50Plus: Voorzitter Geert Dales heeft het vertrouwen opgezegd in alle Eerste en Tweede Kamerleden, op Henk Krol na. Hij vertelde dat dat besluit unaniem door hemzelf was genomen. Hij stond als één man achter zijn eigen beslissing. Waarom hij niet weggaat, is een raadsel. Het is net als bij de bard in de Asterix-verhalen: De meningen over Geert Dales zijn verdeeld; hij vindt zichzelf geniaal, de rest van de wereld vindt dat niet.

 

Maar verreweg het meest schokkende niet-corona-gerelateerde nieuws was natuurlijk dat op dinsdag bekend werd dat het Nederlandse kabinet wel degelijk van het begin af aan op de hoogte was van de risico’s van de aanval op de stad Hawija in Noord-Irak ten tijde van de oorlog tegen IS, en dat zelfs de procedure voor dergelijke aanvallen meteen na deze aanval (met 70 burgerdoden tot gevolg) is aangescherpt.

 

Tot nu toe heeft het kabinet volgehouden dat men van niets wist, de vorige minister Hennis wist van niets, de huidige minister Van Bijsterveld wist van niets. Kortom alle betrokkenen wisten ervan, behalve de verantwoordelijke ministers en de rest van het kabinet.

 

Maar gelukkig was er naast alle ellende veroorzaakt door het Covid-19-virus ook weer voldoende om je mee te amuseren.

 

Ook op dinsdag werd bekend dat de prijs voor een vat olie tot ongeveer – $40 was gedaald. Dus, als je 1000 vaten olie zou kopen, zou je daar $40.000 bovenop krijgen. Misschien iets voor die ijsjeshandelaar in Amsterdam die mondkapjes verkoopt voor €9,- per stuk. Blijkbaar doet die alles voor geld, dus laat hij lekker in de olie gaan.

 

Je weet, als de olieprijs omhoog gaat, gaat de benzineprijs ogenblikkelijk mee; maar als de olieprijs daalt, kan het lang duren voor de consument dat merkt. Dus als je denkt dat je binnenkort geld toe krijgt als je tankt, heb je het mis. Raar blijft dat mechanisme wel.

 

Trump. Heus, er gaat in deze periode geen week voorbij of Trump zegt dingen die nog erger zijn dan de week ervoor. Eerst prees hij een anti-malariamedicijn aan, dat iemand het leven kostte, op vrijdag adviseerde hij om je geheel onder te spuiten met een desinfecterend middel. Levensgevaarlijk, oordeelden deskundigen.

 

In sommige landen worden vanwege corona de verkiezingen uitgesteld; dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Zo zal in Venezuela de uitslag, ook zonder verkiezingen, toch bekend worden gemaakt. Men verwacht geen verrassingen.

 

Zodra een ramp van de omvang van de coronacrisis ons overkomt, willen mensen graag een zondebok aanwijzen. Het nieuwe netwerk 5G kwam gelijk op met de uitbraak van corona, dus zendmasten in de fik. Een kniesoor die erop wijst dat die zendmasten helemaal geen 5G-masten zijn, en dat er overigens nooit enig verband met corona is aangetoond.

 

In Rotterdam gaat hardnekkig het gerucht dat Amsterdam achter de corona-uitbraak zit. Het stilleggen van de voetbalcompetitie zou nog de enige mogelijkheid voor Ajax zijn om kampioen te worden.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.