Even het nieuws doornemen

 

Polarisatie, om met dominee Gremdaat te spreken: ‘Kent u die uitdrukking?’

 

 

 

Iedereen zal nu volmondig ‘Ja’ zeggen op die vraag. Je kunt er ook niet meer omheen. Zelfs SIRE is een campagne gestart om lief tegen elkaar te doen. Eerst moest ik lief doen tegen de meisjes (en jongens ook hoor) achter de kassa en nu eigenlijk tegen iedereen.

 

Mijn probleem is: er is in Nederland helemaal geen sprake van polarisatie. Mijn trouwe lezers weten dat ik al wat ouder ben. In de tijd van Den Uyl en Wiegel (en Van Agt en Lubbers, maar van hen wist je nooit voor de verkiezingen welke kant zij kozen) werd er ook gesproken over polarisatie. Toen was het een keuze tussen PvdA en VVD, waarbij de PvdA twee keer zo groot was als de VVD, de rollen zijn nu omgedraaid.

 

Het grote verschil met nu was dat discussies toen soms leidden tot grote meningsverschillen, maar dat er daarom nooit iemand met de dood werd bedreigd. Kortom, zowel in de politiek als daarbuiten voelde je je veilig om je mening te geven.

 

De suggestie is dat nu de ene helft van de bevolking de andere ophitst, dat de Tweede Kamer meer een arena voor gevechten op leven of dood is dan dat er gewone politiek wordt bedreven.

 

Dat is een volkomen verkeerd beeld. Noch onder de bevolking noch in de politiek is er een dergelijke tweedeling. Als je de zetels van partijen in de Tweede Kamer die elkaar nooit via sociale media bedreigen om hun mening bij elkaar optelt, kom je tot minstens 120 van de 150.

 

Het is een kleine groep gekkies die, veelal gebruikmakend van anonieme accounts, via sociale media als een terreurgroep tekeergaat.

 

Wat voor land zijn wij, dat door sommigen nog steeds volgehouden wordt dat vaccins tegen corona levensgevaarlijk zijn? Dat een omroep als Ongehoord Nederland wordt gedoogd? Dat gezegd wordt dat Poetin een held is die voor ons strijdt tegen… ja, tegen wie of wat eigenlijk?

 

Deze voorbeelden hebben één ding gemeen: het is (wetenschappelijk bewezen) onzin, de verhalen zijn niet op feiten gebaseerd.

 

Het is deze groep die er via Twitter voor kan zorgen dat Pim Lammers, dichter die het gedicht voor de Kinderboekenweek zou schrijven, zo bedreigd wordt dat hij zich heeft teruggetrokken. Iemand had een kort verhaal (voor volwassenen) van Lammers ontdekt waarin beschreven wordt hoe een trainer seksueel toenadering zoekt tot een pupil van hem. Het eind van het verhaal maakt duidelijk dat de trainer heel goed weet dat dit ongepast is.

 

Vervolgens wordt deze dichter met de dood bedreigd, omdat hij pedofiel zou zijn. Iemand schreef dat zij gedichten van Lammers kende die pedoseksualiteit verheerlijkten. Die gedichten bestaan niet.

 

Maar het kan echt nog veel gekker. De dag na de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië suggereerden sommigen dat die veroorzaakt was door Westerse machthebbers om de Turken een lesje te leren.

 

Is er dan geen probleem? Jazeker, er is zelfs een heel groot probleem. Die kleine terreurgroep zorgt ervoor dat onze kroonprinses niet meer veilig over straat kan en dat veel politici van links tot rechts beveiligd moeten worden. Kortom, zij blijken in staat te zijn voor heel wat ontwrichting te zorgen. En tegen deze groep moet je niet lief doen, allerminst, die moet je zo hard mogelijk aanpakken.

 

Dus laten wij niet doen alsof de ene helft van onze maatschappij beschermd moet worden tegen de andere helft. Zo was het vroeger niet, zo is het nu niet.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.