Even het nieuws doornemen

 

Aan het eind van een jaar hoort niet alleen een terugblik, maar ook een voorspelling voor het nieuwe jaar.

 

 

 

Een aantal zaken ligt voor de hand.

 • Na grondig onderzoek blijkt er toch één ministerie te zijn dat niet systematisch discrimineert. Een speciale commissie zal gaan onderzoeken waar dat ministerie in de fout is gegaan.
 • Kabinet Rutte dreigt zo’n keer of vijf te vallen, maar telkens biedt óf Rutte zijn excuses aan óf hij moet weer erkennen dat hij geen enkele herinnering heeft óf Gert-Jan Segers slikt de zoveelste meloen door en het kabinet kan verder.
 • GroenLinks en PvdA willen intensiever samenwerken, maar er komt geen gezamenlijke lijst, waardoor zij toch niet de grootste partij worden.
 • Ook BBB wordt niet de grootste, ondanks het feit dat Caroline van der Plas meermalen per dag aan mocht schuiven bij een talkshow, quiz of spelshow.
 • Minister Adema van Landbouw komt na intensief overleg met een nieuw plan voor de beperking van de stikstof. De volgende dag trekken de boeren massaal naar Den Haag. Er wordt niemand gearresteerd, maar de minister gaat terug naar de onderhandelingstafel.
 • Bij zijn nieuwjaarstoespraak biedt de koning zijn excuses aan; onduidelijk is waarvoor.
 • Bij navraag bleek het preventief te zijn, zodat hij niet na elke vakantie of verspreking met Máxima op dat bankje moet gaan zitten.
 • Sywert van Lienden blijkt nog meer geld te hebben achterovergedrukt. Hugo de Jonge ontkent betrokkenheid ondanks het feit dat er compromitterende mails, whatsapps, foto’s en zelfs schoenafdrukken die alleen maar van De Jonge kunnen zijn opduiken.
 • Trump wordt aangeklaagd, maar tijdens het proces volgt een ommekeer. Hij wordt vrijgesproken.
 • In De Telegraaf verschijnt een positief verhaal over Sigrid Kaag en even verderop een flatterende foto van Femke Halsema. De hoofdredacteur biedt zijn verontschuldiging aan. De betrokken redacteuren worden ontslagen.
 • Er is weer een aardbeving in Groningen, volgens de NAM veroorzaakt door de supporters van FC Groningen. Rutte belooft herstelbetalingen, waarna er nooit meer iets van wordt vernomen.
 • Bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart is ook Forum niet langer de grootste, toch houdt Baudet een overwinningsspeech van ruim een half uur.

 

Ook buiten de politiek, in de sport, gebeuren voorspelbare dingen. Onder Ronald Koeman verliest Nederland zijn eerste vier wedstrijden. Louis van Gaal wordt gevraagd hem te vervangen.

 

Marc Overmars raakt zijn baan bij FC Antwerp kwijt als blijkt dat de dickpics die hij aan vrouwelijke Ajax-medewerkers stuurde, geen selfies waren.

 

De grote sportbonden geven aan geleerd te hebben van het WK in Qatar en besluiten niet langer belangrijke evenementen te houden in dictaturen.

 

Besloten wordt het WK voetbal in 2030 in Saoedi-Arabië te houden. Het IOC besluit tot ieders verrassing dat de Winterspelen van nu af aan slechts gehouden zullen worden in landen met een winter, dus sneeuw en ijs.

 

Wat in ieder geval blijft zijn de treurig en verdrietig stemmende zaken. Helaas zal aan het eind van 2023 de oorlog in Oekraïne nog steeds niet afgelopen zijn. Positief is dat Nederland Oekraïne blijft steunen.

 

Ook in 2023 zullen er asielzoekers buiten moeten slapen; rechtszaken volgen maar veranderen niets. Rutte biedt excuses aan.

 

Ja, en ook de financiële problemen veroorzaakt door de hoge energieprijzen en de inflatie nemen alleen maar toe.

 

De makkelijkste voorspelling is dat de rijen voor de voedselbanken groter zullen worden in 2023. Dat is geen prettige gedachte, zeker niet als je bedenkt dat wij een van de rijkste landen in de wereld zijn.

 

Ik wens alle lezers van franska.nl een heel gelukkig 2023.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.