Eten is het nieuwe afvallen

 

Spoiler alert: dit is geen artikel over nieuwe diëten en hoe je zo snel mogelijk een bikinilijf scoort.

 

 

 

Als je nou hoopte op tips om net als Kim Kardashian (die er wereldnieuws om werd, how bizar) zeven kilo in drie weken te verliezen dan moet ik je helaas teleurstellen. Dit gaat erover dat je juist normaal moet doen als het over eten gaat.

 

‘Wat er niet aankomt hoeft er ook niet af’ was ooit een slogan voor slanke kaas en dat is eigenlijk best een beetje waar. Van één taartje word je niet dik, van veel taartjes wel. En dan zijn er nog een heleboel andere oorzaken waardoor je te zwaar kunt worden. Maar wat is dik? De een voelt zich tonnetjerond in maatje 38, de ander is dik tevreden met haar maatje 48. Het is maar net hoe je het bekijkt en hoe je je voelt.

 

Na mijn zwangerschappen, waarbij ik eindigde met 113 kilo op de teller, besloot ik om nooit meer zo zwaar te worden. Want ik kon m’n veters niet meer strikken, was altijd moe en met mijn 1 meter tachtig kon ik echt nergens leuke kleding vinden. Dat gewicht zat me gewoon in de weg en er volgde een jarenlange zoektocht naar de heilige graal. Het dieet waardoor ik voor altijd ‘op gewicht’ zou blijven.

 

Ik probeerde werkelijk álles. Ziekenhuisdieet, fruitdieet, Sonja Bakker, pillen, poeders, koolhydraat-arm of eiwitrijk. You name it, I’ve done it. Maar het zat er allemaal veel sneller weer aan dan dat het eraf ging. En toen ik twee jaar geleden zielig op de bank zat uit te dijen na een operatie aan mijn voet en ik de zoveelste reep Tony Chocolonely caramel-zeezout in mijn mond propte voelde ik eindelijk aan alle kanten dat het roer om moest.

 

De volgende ochtend zette ik een streep onder mijn jarenlange verslaving aan diëten en sindsdien mag ik alles en moet ik niks. Met wat inzicht in wat ik op een dag naar binnen werkte zag ik dat dat toch wel erg veel was en leerde ik om weer normaal met eten om te gaan. Gezond eten in normale porties werd het nieuwe afvallen en wat een bevrijding was dat. Sindsdien heb ik ook een bikinilijf, want om elk lijf past een bikini!

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit