Een vrouw die aandacht en erkenning vraagt voor geweld tegen vrouwen?

 

Dat moest wel een ‘tobbertje’ zijn

 

 

Triggerwarning: huiselijk geweld

 

 

‘Jij hebt maar te doen wat ik zeg!’ hoorden we haar man bulderen. ‘Hoor je me? Kijk me godverdomme aan als ik tegen je praat!’ We vroegen ons af of we de politie moesten bellen, maar het werd alweer stil. Was dit een goed teken of was dit juist zorgwekkend? We hadden haar de hele tijd niet gehoord. We hoorden haar nooit. Geen woord, geen gil, geen snik. Wij waren niet de enigen die hem soms hoorden tieren. Daarvoor produceerde hij te veel decibellen. Na een van zijn uitbarstingen kwamen we hem tegen toen hij zijn hond ging uitlaten die zijn staart tussen zijn benen geklemd hield. Ik zei ‘hallo’, want niets zeggen was misschien raar.

 

Vorige maand kwam er een grote verhuiswagen voorrijden. Ze hadden hun appartement verkocht om naar een seniorenflat te verkassen. Ze waren regelmatig onderwerp van gesprek. We zijn allemaal bang dat ze dat straks in hun nieuwe woonomgeving ook weer worden. Want kan een man als deze veranderen? Is het niet zijn aard om zijn vrouw, een vrouw, elke vrouw te mishandelen als hij denkt dat hij daar een reden voor heeft?  

 

Van de week las ik over het afscheid van een hoogleraar Gender Based Violence aan de Universiteit van Amsterdam. Haar naam is Renée Römkens en dankzij haar is er in Nederland officieel aandacht voor geweld tegen vrouwen. Vrouwen die zich druk maken om het lot van andere vrouwen werden lange tijd weggezet als Dolle Mina’s. Römkens werd door haar hoogleraar honend ‘het tobbertje’ genoemd toen ze aankondigde dat ze haar scriptie over vrouwenmishandeling wilde schrijven omdat het onderwerp vrijwel ontbrak in haar studie, terwijl ze om zich heen zag hoe Blijf-van-mijn-lijfhuizen werden opgericht. Dat is inmiddels bijna een halve eeuw geleden.

 

Veel vrouwen treft een nog gewelddadiger lot dan onze ex-bovenbuurvrouw. Bijna elke week wordt er, gewoon in Nederland, een vrouw vermoord door haar man of door een familielid. Tot het moment dat hoogleraar Römkens zich het lot van deze vrouwen begon aan te trekken, werden hun moorden weggezet als een zaak van gruizige milieus. Of als iets exotisch, gemakshalve eerwraak genoemd. Maar zo stereotypisch is dit verschijnsel toch niet. Een vrouw die bezwijkt onder het geweld van haar man kan zich in alle milieus bevinden. Het kan bij wijze van spreken gewoon je buurvrouw zijn die het aflegt tegen je buurman die daarna gewoon zijn hond gaat uitlaten alsof er niets aan de hand is.

 

 

Gaat het thuis niet goed of maakt u zich zorgen om iemand anders?
Voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling kunt u contact opnemen met Veilig Thuis.
Telefoon: 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans