Erik Scherder: “Mooi weer is goed voor de hersenen”

 

De man die ons massaal aan het wandelen kreeg en die de meest ingewikkelde abracadabra-achtige kennis over de hersenen weet uit te leggen zodat iedereen het snapt.

 

Wanneer Erik Scherder aan het woord is, luister ik. Luistert iedereen. Het is toch zó interessant wat hij allemaal weet te vertellen? Gisteravond was hij bij Humberto Tan en kwam hij weer met allemaal interessante feitjes over wat het weer precies voor effect heeft op onze hersenen.

 

Want dat weer is nogal in de war: van -10 naar 19 graden in een week. Niets zo veranderlijk als het weer, dat bleek wel weer. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik absoluut niet blij werd van die -10 en juist wel weer heel blij van die 19 graden. Laat die lente maar komen, het liefst sla ik de hele winter gewoon over.

 

En dat blije gevoel dat we gisteren hadden, dat is heel logisch, volgens Erik Scherder. Hij was gisteren te gast bij Humberto Tan om uit te leggen hoe dat precies zit. Simpel gezegd: we hebben daglicht nodig. Dat doet onze gemoedstoestand goed. Hoe feller en intenser het daglicht, hoe meer de negatieve emoties worden onderdrukt, en dat wordt gemeten in de hoeveelheid lux. En hoe meer lux = hoe lekkerder wij er allemaal in zitten.

 

Een zonnige dag zorgt bijvoorbeeld voor 3.000 lux en dat is heel goed nieuws. Een dag binnenzitten zonder zonlicht is maar 300 lux en dat merk je dan gelijk aan je stemming. En ja: mocht je om een bepaalde reden de deur niet uit komen, dan helpt luxlicht dus ook echt.

 

Logisch rekensommetje is dus dat wandelen in zonlicht eigenlijk gewoon het allerbeste voor je. Dus waar wacht je op? Even die Ommetje-app aanzetten en wandelen maarrrr.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer