Er is helemaal geen sprake van een medicijntekort
Want er is iets anders aan de hand dat veel erger is.
Heb je last van jicht, diabetes type 2 of een gebrek aan vitamine B12? Dan heb je naast je kwaal misschien ook wel behoorlijk last van het zogenaamde medicijntekort. Want je zal maar een van die 715.000 patiënten zijn die een angststoornis heeft of die last heeft van slapeloosheid, en je normale medicatie is door een ‘tekort’ niet beschikbaar. Dan moet je gedwongen over op een ander geneesmiddel dat vaak nog veel meer onrust tot gevolg heeft.
Ik schreef er al eerder over, dat een alternatief voor je eigen medicatie lang niet altijd hetzelfde doet. Geraspte kaas is ook kaas, wordt dan vaak gedacht. Maar die vlieger gaat niet op. Ik ken als geen ander de gevolgen van een tekort. Toen het schildkliermedicijn Thyrax in 2017 niet meer voorhanden was moest ik noodgedwongen over op ‘iets anders’.
Het gevolg was dat mijn lichaam helemaal in de war raakte en ik opnieuw voor talloze onderzoeken naar het ziekenhuis moest eer mijn waarden na 5 (!) maanden eindelijk weer normaal waren. Daarbij kreeg ik een heel nare allergische reactie op de koop toe wat ervoor zorgde dat ik ook een paar weken niet kon werken. Lang leve het medicijntekort!
In 2017 was mijn Thyrax vanwege het verplaatsen van een productielijn helemaal niet meer voorhanden, maar nu heeft het tekort van een heleboel andere medicijnen een veel ingewikkelder oorzaak. Want ze zijn er namelijk wel, maar niet in Nederland.
En dat heeft allemaal te maken met het zogenaamde preferentiebeleid waarbij zorgverzekeraars één geneesmiddel als voorkeursmiddel kunnen aanwijzen waardoor alleen dat ene middel wordt vergoed. Zo gaan andere merken concurreren met het voorkeursmiddel en worden de prijzen kunstmatig laag gehouden. Maar steeds meer fabrikanten werken hier niet meer aan mee omdat ze in Nederland veel minder aan die medicijnen verdienen, waardoor steeds meer medicijnen wel ruim voorradig zijn in het buitenland (waar een ander beleid wordt gevoerd) maar niet meer in onze apotheken.
Hoezo medicijntekort? Het is gewoon een ordinair inkooptekort als gevolg van de macht van de zorgverzekeraars. Lekker dan. Het tekort heeft nu steeds grotere gevolgen voor jong en oud. Mensen, en dan met name jonge kinderen, die bijvoorbeeld een puffertje nodig hebben staan steeds vaker met lege handen. Er is wel een alternatief, maar het is maar de vraag of dat op dezelfde wijze werkt. En zoals gezegd: geraspte kaas is dus niet altijd kaas, want door een iets andere samenstelling of andere hulpstoffen in een medicijn kan je lichaam heel anders reageren en kan het middel in sommige gevallen erger zijn dan de kwaal.
Hoog tijd dus dat er iets verandert in de manier waarop er in Nederland met patiënten wordt omgegaan. Want wij zijn toch zeker geen verdienmodel voor de zorgverzekeraars?