Ben je te dik, gebruik dan geen Ozempic

 

Misschien ga ik nu op een heleboel lange tenen staan maar dit moet ik even kwijt.

 

 

 

 

 

 

Tegenwoordig is het buitengewoon lastig om een beestje bij de naam te noemen want voor je het weet ben je onaardig, voelen mensen zich aangevallen of vindt men iets kwetsend. Dat gevoel heb ik als ik het woord ‘dik’ gebruik. Ik probeer me in allerlei bochten te wringen om maar vooral niet te zeggen dat iemand mogelijk, misschien of wellicht te dik is. 

 

Iemand is groot, plussize of heeft curves. Maar iemand gewoon dik noemen, dat is uit den boze. Geen idee waarom, want het is wat het is. Ík ben groot, in de zin van lang. Van mijn een meter en eenentachtig centimeter is niks anders te maken. Bovendien is iemand die te dik is in mijn ogen net zo mooi als iemand die dat niet is. Ik ken prachtige dikke vrouwen die hartstikke elegant zijn, in prima conditie zijn en zich zo soepeltjes bewegen dat een ballerina er nog jaloers op zou zijn. Dus waarom die drang naar dun?

 

Maar die wens is bij sommige dikkerds zo groot dat ze alles uit de kast trekken om maar slank te worden. Slank is het ideaal en daarnaast moeten veel mensen wel afvallen omdat hun gezondheid erg onder de extra kilo’s lijdt. Dus dan snap ik het eeuwige sporten, lijnen tot ze (nooit) een ons wegen of een maagverkleining wel. Want dan zit er niets anders op dan afzien om het gewenste resultaat te bereiken en vervolgens om het ook te behouden. 

 

Daar vind ik helemaal niks van, dat moet iedereen die probeert af te vallen zelf weten. Maar nu heeft de nieuwste manier om gewicht te verliezen vanuit Amerika ook Nederland bereikt. Ozempic is de oplossing voor zwaarlijvigheid geworden. Als je dit medicijn gebruikt heb je geen honger meer en dus val je af. Maar de keerzijde van het gebruik van dit wondermiddel door de dikkerd is dat de diabeet er steeds vaker naast grijpt. Het medicijn is wereldwijd niet aan te slepen met als gevolg dat het voor diabeten, die het middel echt nodig hebben, steeds vaker niet verkrijgbaar is, met alle gevolgen van dien. 

 

De werkzame stof in Ozempic zorgt ervoor dat het suikergehalte in het bloed verlaagd wordt wat de kans op schadelijke gevolgen van diabetes, zoals wondjes die slecht genezen, nierproblemen en blindheid, verkleint. En dat is geen kattenpis kan ik je vertellen. Mijn broer is diabeet en heeft Ozempic gewoon keihard nodig om een beetje normaal te functioneren. Maar omdat de apotheek er, door de populariteit van dit medicijn om ermee af te vallen, steeds vaker niet aan kan komen, krijgt mijn broer een vervanger. Alleen werkt die net even een tikkie anders, waardoor zijn lichaam er helemaal door van de leg gaat en Broer zich hartstikke rot voelt met hartkloppingen, duizeligheid of hoofdpijn tot gevolg. Soms krijgt ie zelfs het gevoel dat ie van z’n stokje gaat en dat is dus nog gevaarlijk ook. Want hij zal maar net achter het stuur zitten of de trap aflopen. 

 

Misschien ga ik nu op een heleboel lange tenen staan maar dit moet ik echt even kwijt. Ben je te dik, gebruik dan geen Ozempic. Ik snap best dat het fijn is dat het je helpt om af te vallen als dat je grote wens of zelfs noodzaak is. Maar al die diabeten met een wankele suikerspiegel die nu wereldwijd in de problemen komen door leveringsproblemen aan apotheken zouden je ontzettend dankbaar zijn als het voor de patiënten waar het middel voor bedoeld is wel verkrijgbaar blijft. 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit