‘Er huilt een klein meisje in mij’

 

 

Het zinnetje komt van Lydia, en staat nu op een beker. Monique kan ‘m niet laten liggen.

 

 

 

 

 

Deze tekst, schijnbaar willekeurig geplaatst op een eenvoudige beker, raakte mij diep. Waarom? Omdat mij dit weleens overkomt. Zelden. Nooit lang, zeker niet bewust, geen drama. Ik vond deze beker tussen een enorme hoeveelheid servies: borden, schalen, kommen. Uitgestald op een lange tafel. Zo op het eerste gezicht een vrolijk staketsel alledaags aardewerk. Maar, zoals bij elk goed doordacht ontwerp, was dit niet zomaar iets willekeurigs. Er bleek een heel verhaal achter te zitten.

Er ontstaat iets moois en bijzonders als makers met afstand tot de arbeidsmarkt samenwerken met ontwerpers. In dit geval de collectie >KOM, servies gedecoreerd met tattoo-achtige tekeningen die voortgekomen zijn uit de levensverhalen van de makers. Elke maker kiest zelf zijn ‘tattoos’ voor op het servies. Daardoor is elk stuk servies uniek. Samen vormt het een familie.

Ik moet denken aan Lydia. Haar naam staat onder de beker. Zij koos deze tekst. Ik weet zeker dat voor haar deze tekst van een veel grotere betekenis is dan voor mij; het is onderdeel van haar verhaal. Maar er staat ook in grote letters IK en ZELF op de beker. Dat klinkt krachtig en kordaat. De kom van Lenie, met alleen het woord TROTS erop en een fonkelende diamant op de bodem, kon ik ook niet laten liggen. Die staat wat mij betreft symbool voor de hele collectie en al haar getalenteerde makers.

>KOM is onderdeel van Social Label, een initiatief van Studio Boot

 

 

 

Meer weten over Social Label?klik hier

Tot en met 11 maart 2017 is er een tentoonstelling over Social Label in Eindhoven bij Yksi

Bezoek de webshop of het WerkWarenHuis van Social Label in Den Bosch, Tramkade 20-24

 

 

 
 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Beeld: sociallabel.com