De ondergrondse spoorweg

 

Beetje meer historisch besef kan geen kwaad, bedenkt Caroline, nu ze in het zuiden van de Verenigde Staten het hele Trump-circus volgt.

 

 

Of ik wil of niet: nu ik in Amerika ben, kan ik natuurlijk absoluut niet om het hele Trump-circus heen. Dus volg ik het op de voet. Nogal fanatiek moet ik toegeven. En met afgrijzen. Gelukkig voor jullie is deze rubriek niet de plek om anderen te vervelen met wat ik ervan vind, dus no worries.

 

Eigenlijk was ik van plan om hier andere boeken te lezen op mijn e-reader ], maar daar kwam iets tussen. Ik las op internet namelijk een interview met de Amerikaanse schrijver Colson Whitehead, wiens boek The Underground Railroad net in het Nederlands verschenen is. En toen leek het me ineens een veel beter plan om dat hier, in het land waar het zich afspeelt, te lezen. Te midden van alle politieke commotie en na een confronterend en leerzaam bezoek aan het Center for Civil and Human Rights in Atlanta. Absoluut een aanrader, mocht je hier een keer zijn, net als de Martin Luther King Jr National Historic Site trouwens.

‘De ondergrondse spoorweg’ is een historisch begrip in de VS voor alle instanties en mensen die in het begin van de negentiende eeuw betrokken waren bij het bevrijden van slaven. Colson Whitehead maakt er in zijn boek een échte spoorlijn van die ondergronds staten met elkaar verbindt. Hij volgt Cora, een van een katoenplantage in Georgia afkomstige slavin. Ze is een dapper tienermeisje dat samen met een mede-slaaf ontsnapt en ‘in de trein’ terechtkomt. Altijd op de vlucht komt ze zo, voor korte of langere tijd, in verschillende staten terecht en maakt kennis met de zeer uiteenlopende ideeën die op dat moment in Amerika leven. Onderweg leert ze lezen en wordt ze zich steeds bewuster van alles wat er speelt.

 

Waarschuwing: lees deze ‘slavenroman’ niet als je een enigszins geromantiseerd beeld in stand wilt houden, want dit is geen vrolijk verhaal en je vergeet het beslist nooit meer. Lees het wél als je wilt weten hoe de VS geworden zijn tot wat ze nu zijn. De timing is perfect, niet alleen voor mij nu ik hier in Georgia ben, maar eigenlijk voor iedereen, want de zwart-witspanningen zijn helaas nooit verdwenen en Trump en de zijnen lijken dat er niet beter op te gaan maken. Een beetje meer historisch besef kan dus geen kwaad.

 

O ja, Oprah en Obama zijn groot fan, de laatste nodigde Whitehead, samen met andere schrijvers, een week voor hij wegging nog uit in het Witte Huis.

 

De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead – Atlas Contact Uitgeverij – €21,99 / e-book €9,99

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs