Ik vond geen bal aan de nieuwe Downton Abbeyfilm

 

En toch moet je ‘m gaan kijken.

 

 

 

Ik had het natuurlijk kunnen weten toen ik de trailer zag van de nieuwe Downton Abbeyfilm, want hoever kun je een verhaal uitmelken. En toch moet je ‘m gaan zien en wel hierom…

 

Geef ons een kostuumdrama en vriendin S. en ik zijn door het dolle. Dus toen Downton Abbey in 2010 begon waren wij niet meer voor de televisie weg te rammen. We zaten rustig met z’n tweeën vier uur lang op de bank te kijken, pot thee erbij en bingen maar. Volgens mij hebben we geen aflevering of kerstspecial overgeslagen en we maken al jaren plannen om Highclere Castle, zoals het huis in het echt heet, te bezoeken. Dus toen de aankondiging kwam van de nieuwe film hadden wij er wel ‘sin an’ om te zien hoe het nu ging met de familie Crawley en hun bedienden. Maar dat viel toch een tikkie tegen. Om eerlijk te zeggen vond ik er geen bal aan.

 

Van het verhaal van de film dan hè? Dat was echt flinterdun, suikerzoet en wel errug vergezocht. Ik ga het hier niet verklappen want misschien wil jij de film nog gaan zien, maar het is iets met een geheim cadeau dat Violet, de hilarisch humeurige Dowager Countess of Grantham, ooit in haar mysterieuze verleden zomaar van een aanbidder in de schoot geworpen kreeg.

 

 

En toch zat ik weer ademloos aan mijn bioscoopstoel vastgeplakt. Want wat is ze toch een fantastische actrice die Maggie Smith. 87 jaar en still alive and kickin. Gelukkig zat ze nog steeds vol met cynische humor en viel er ook weer wat te lachen. Verder was het weliswaar meer van hetzelfde, ‘much ado about nothing’ zoals de Engelsen zeggen, maar omdat alles in de serie zo verrekte goed klopt blijf je kijken.

 

Van de prachtige kostuums tot het porseleinen servies en de manier waarop de dames kaarsrecht op hun stoel zitten: over werkelijk alles is tot in detail nagedacht. Daarom vinden S. en ik het toch best wel jammer dat het verhaal van Downton Abbey nu echt schijnt te stoppen. Dus zorg dat je nog even gaat genieten van al dat moois in de bios nu het nog kan.

 

Beeld: Downton Abbey

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit