En daar schaam je je dan voor… moet niet gekker worden

 

Wat zou het zijn? Onzekerheid? Schuldgevoel? Nergens voor nodig. De hele wereld heeft er vast last van.

 

 

Ik weet niet of jij er ook last van hebt, maar bij mij thuis stikt het van die stomme fruitvliegjes. Dan vraag ik me natuurlijk meteen af of ik dan zo’n enorme smeerpoets ben. Ik loop verdorie de hele tijd te ruimen en sopjes te maken. Natuurlijk heb ik alle goede adviezen al opgevolgd. Niets van organisch afval laten staan. Hup! Meteen de kliko in. Lavendel en klimop in de kliko. Daar houden ze namelijk niet van. Zeker geen koffiedik laten staan, want daar komen ze op af. Er zijn ook van die handige fruitvliegjesvangers. Nou, ik kan er hooguit gebruik van maken om punten te scoren bij Wordfeud, maar vliegjes vangen: ho maar. Het enige waar ze inkruipen en (misschien?) niet meer uitkomen is de wespenvanger die ik laatst, gevuld met witbier, in de keuken heb gehangen, omdat ik bang was dat we weer een wespennest met ingang naar huis hadden. Er zaten er ineens vier tegelijk binnen.

 

De buurvrouw zag ze natuurlijk vliegen toen ze bij ons was. En niet te weinig ook. ‘Heb jij ook zo’n last van die vliegjes, Franska?’ Nou, breek me de bek niet open, ik word er gek van. Natuurlijk dacht ik dat zij er minder last van heeft dan ik. Zoveel als er bij ons zitten, dat is echt niet normaal. Dat zij dus beter schoonmaakt dan ik. Maar nee hoor, gelukkig, bij hen was het ook heel erg. Hoe het kwam weet ik niet, maar een tijdje later liep ik in de gang met de stofzuiger en ineens zoog ik er een paar op toen ik naar het plafond richtte. En ik ging door, door, door, tot ik er nergens meer eentje zag en met tussenpozes deed ik het nog een paar keer. Geen geintje, maar de hal is vliegjesvrij. Toen de keuken onder handen genomen.

 

Ik de buurvrouw appen natuurlijk: Truc van de dag, die kleine rotvliegjes in de gang ben ik kwijt. En nu ook de keuken vliegvrij. Het kost even een aantal keer wat tijd en elektriciteit, maar het werkt. Ze gaan er heel makkelijk in, want ze zijn natuurlijk superlicht. Je pakt er zo vijf tegelijk. Paar keer herhalen en klaar is Kees.

 

Antwoord: Goed bezig buurvrouw.

 

En meteen erachteraan: Bezigheidstherapie.

 

Oeps! Ik herinnerde me ineens iets van vroeger. M’n vader greep een periode lang elke avond als ie uit z’n werk kwam de stofzuiger om vliegen op te zuigen. Zit blijkbaar in de genen. Nou, ik weet wat ik de komende tijd te doen heb.

 

Weet iemand trouwens wanneer dat vliegjesseizoen voorbij is?

 

Ik wens je een vliegvrij huis en natuurlijk een fijne week.

 

Liefs van Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska