Elk lichaam is mooi

 

Normaal is voor mij dat ik me ineens veel te bewust ben van rolletjes, stevige bovenbenen of een gezellig meedeinende bovenarm. Ik schiet in een kritische stand, waarbij ik nógal onvriendelijk kan zijn over mijn eigen lichaam.

 

 

Meestal is de overgang van seizoenen wat vriendelijker, alleen dit jaar besloot de natuur dat het in één dag zomer werd. Mijn dikke trui zat nog in de wasmand en ondertussen stond ik mezelf voor het eerst in mijn afgeknipte jeans te steken. Ik merk dat ik weer een beetje moet wennen aan mijn blote armen en benen en dat ik het anders wil aanpakken dan normaal.

 

Normaal is voor mij dat ik me ineens veel te bewust ben van rolletjes, stevige bovenbenen of een gezellig meedeinende bovenarm. Ik schiet in een kritische stand, waarbij ik nógal onvriendelijk kan zijn over mijn eigen lichaam. Het bizarre is dat als iemand anders het me zou zeggen, ik diegene uitleg dat hij/zij die mening mag stoppen waar de zon niet schijnt. Met twee jaar herniaklachten is mijn lijf niet zo fit als ik zou willen en dat zie ik. Deze zomer ga ik niet inzoomen op wat ik niet mooi vind, maar mijn lichaam ownen. Ik ging op zoek naar manieren om dit makkelijker te maken.

 

1. Een tip van gravin Eloise en ik weet zelf dat het helpt: ontvolg mensen op social media waar je onzeker van wordt. Het helpt jezelf niet om telkens maar te scrollen door plaatjes die niets voor je doen. Volg in plaats daarvan vrouwen waar jij je mee kunt identificeren.

 

2. Ga in je nakie voor de spiegel staan zonder een oordeel over jezelf te hebben. Kijk eens niet naar onderdelen waar je minder blij mee bent, maar kijk naar jezelf zonder kritiek. Doe dit elke dag minimaal een minuut. Het helpt.

 

3. Bedank mensen die iets aardigs tegen je zeggen in plaats van een compliment meteen onklaar te maken. Mooi haar? Dank. Zie je er leuk uit? Merci. Wat heb je goede benen? Thanks. Ik kreeg deze week een compliment over mijn taille en terwijl ik dit in mijn hoofd aan het ombuigen was tot iets onaardigs dacht ik: ho, stop. Vergeet ze trouwens ook niet te geven, niks zo zonde als een ongebruikt compliment.

 

4. Denk af en toe aan wat je lijf allemaal voor je doet. Het laat je lachen, het beschermt je tegen kou, het zit de hele middag met jou en je vrienden op een terras, het zorgt ervoor dat je dingen kunt doen die je fijn vindt. Het is makkelijk om negatief te zijn, maar geef het ook de credits voor wat wél leuk is.

 

5. Zorg voor je lichaam. Neem een bad (als je een bad hebt), scrub je benen met iets geurigs, smeer jezelf van top tot teen in met bodylotion en wees gewoon eens heel lief voor jezelf. Dat is het begin van een gezonde relatie opbouwen.

 

Elk lichaam is mooi en élk lijf is een bikiny body. Met haar of stoppels zonder haar of stoppels, met cellulitis zonder cellulitis, met kilo’s zonder kilo’s. En laat niemand je wijsmaken dat het anders is.

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans