Niet weg­gooien!

 

Sonja: Grote kans dat ik niet de enige ben die weleens een stoeltje gered heeft van de stort. Te mooi om weg te doen maar nog niet mooi genoeg om neer te zetten. Hoog tijd voor een opknapbeurt!

 

Heb jij ook zo’n stoeltje op zolder staan? Of ergens anders waar ’t niet al te erg in de weg staat? Hoog tijd dat het de aandacht krijgt die het verdient. Niet voor niets heb je ’t gered van het grofvuil. Het heeft iets bijzonders in zich en heeft gewoon wat tijd en liefde nodig om te kunnen stralen.
Je kunt ’m laten stofferen in één mooie stof, tuurlijk. Dan is-ie vast al heel blij. Maar wat nou als je ’m zijn eigenzinnigheid teruggeeft door twee stoffen te gebruiken? Dan staat-ie er net wat eigenwijzer bij. Hier hebben we de kleur denim blue als uitgangspunt genomen en in een mooie fluwelen stof gecombineerd met een fijn donkerblauw streepje. Het resultaat is een unieke stoel met een eigen verhaal. Net even anders dan anders en dat is precies wat jouw huis de ’funvibe’ geeft.
De materiaalkeuze voor een nieuwe bekleding is misschien wel de moeilijkste. Er zijn zo veel mogelijkheden, kleuren, soorten, dikten en eigenschappen! Bij Miss Marple hebben ze de allermooiste stoffen op voorraad en een handige zoekfunctie om je favoriete stof zo makkelijk mogelijk te vinden.

 

Uitbesteden of zelf aan de slag?

Ondanks dat stofferen echt een vak apart is, kun je best zelf aan de slag als je een beetje handig bent. Er zijn volop workshops te vinden die je stap voor stap leren om zo’n project te laten slagen. Zie je dit niet zitten? Dan zijn er genoeg vakmensen die het je met liefde uit handen nemen. Ik werk zelf graag met deze.
Ga je zelf aan de slag om je vondst te stofferen, dan geef ik je graag nog een paar tips:
1. Maak duidelijke foto’s van de stoel. Als je de stoel helemaal van de bekleding ontdaan hebt, weet je echt niet meer hoe het allemaal ook alweer zat. Dan is het prettig om het nog even na te kunnen kijken.
2. Neem voor je eerste zelf te stofferen stoel nooit een ruit of een streep, maar een mooie effen stof.
3. Verwijder de oude stof voorzichtig en gebruik deze als patroon voor de nieuwe stoffering. Zo heb je zeker weten de juiste vorm. Vergeet niet om wat extra stof over te laten, dat maakt het aanbrengen een stuk gemakkelijker!
4. Zet de stof vast in de omgekeerde volgorde waarin je hem eraf gehaald hebt. Gebruik een goede handtacker en nieten van 8 mm, bij dunne stof eventueel 6 mm. 
5. Zorg ervoor dat het schuim altijd afgedekt is. Dat kan met dacron, tricot of stoffeerkatoen, als er maar een laagje tussen de stof en het schuim zit. Het werkt gemakkelijker en het is beter voor de stof.
6. Tot slot: het is heel handig als iemand je bij de stoffering kan helpen! Om de stof goed strak te houden terwijl jij het materiaal vastmaakt.
Geen oud stoeltje op zolder? Deze drie toppers verdienen ook een mooi plekje.

 

A Deze relaxstoel met een opvallend design is voorzien van een comfortabele zitting met armleuningen en een hoge rugleuning. De stoel is bekleed met stof in een speels jeans design en staat op een stalen onderstel. €1057,88 Designonline24.nl
B Stoel met uniek tegelpatroon in donkerblauw en wit €469 Made
C De zitting van blauw kunstfluweel is heerlijk zacht en versterkt de extravagante uitstraling van deze design fauteuil. €817,99 Online Designmeubel

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Ian Mankin