Een, twee, weg ermee- keukengadgets voor de kringloop

 

In een kleine-huis-op-de-prairie-bui kun je het idee krijgen: ik ga mijn eigen yoghurt maken, mijn eigen brood bakken, zelf mijn sokken breien en bijen houden.

 

Als die bui is weggetrokken, staan in je keukenkast een paar rare nieuwe keukengadgets die je nooit meer gaat gebruiken. Zou de kringloop ze willen hebben?

 

Yoghurtmaker
Dat klinkt fantastisch: een liter volle melk verwarmen, lepel biologische yoghurt erbij en dan in dit apparaat. Paar uur later: zachte, romige yoghurt. In werkelijkheid: na een paar uur waterige, zure yoghurtdrank. En nog een paar uur later nog steeds. Waar ging het mis? Bij de yoghurtcultuur die ik had moeten toevoegen? Volgende experiment: nee, daar ligt het niet aan. Ondertussen stond die toestand al uren op het aanrecht, met fruitvliegjes erom. Weg ermee. En nu het goede nieuws: je hebt helemaal geen yoghurtmaker nodig om zelf yoghurt te maken.

 

Broodbakmachine
Dezelfde belofte als de yoghurtmaker: minimale inspanning, maximaal effect. De geur van versgebakken brood! ’s Ochtends wakker worden en dan meteen een warme boterham met honing kunnen eten! Maar de broden zien er meer uit als een baksteen met een gat erin dan een rustieke pain de campagne. Binnen een paar uur is het zelfgebakken brood droog en oud. Tenzij je natuurlijk de kant-en-klare bakmixen voor de broodbakmachine koopt, maar die zitten net zo vol met broodverbeteraars en toevoegingen als het goedkoopste supermarktbrood. Toch niet zo’n succes.

 

Slow juicer
Laten we allerlei groente en fruit door een speciale sapcentrifuge doen, die er dan hypergezond sap vol mineralen en enzymen van maakt. Wanneer leek dat een goed idee? De sapcentrifuge in vol bedrijf klinkt alsof er een helikopter landt in de keuken en ja, de naam verraadt het al: het duurt best lang voordat er een drinkbaar sapje uit komt. Het schoonmaken duurt ongeveer twee keer zo lang als het maken van het sapje en bijvangst is een bakje vol met vezels, velletjes en pitjes. En dan het sapje, dat op z’n best smaakt als een gewoon glas sap maar in het gezondste geval (sap van spinazie, rucola en avocado, anyone?) naar kikkerdril. Eh, nee.

 

Meer mensen die in een opwelling bijzondere keukengadgets hebben gekocht? Bij wie stapelt de onzin-met-een-stekker zich op in de donkere hoeken van de bijkeuken? Welke keukenrommel wil zelfs het Leger des Heils niet hebben? Laat het ons weten.

 

Door: Redactie FavorFlav