Een oplossing voor geurverlies door een coronabesmetting?

Ook ik was de pineut, want ondanks mijn vaccinaties kreeg ik toch corona. En sindsdien ruik ik niks, nada, noppes meer.

 

 

Ja hoor, daar was de streep op de zelftest. Ondanks mijn vaccinaties toch ziek. En hoe! Drie dagen brullende hoofdpijn, maar opeens was dat weg en leek het alsof er niets aan de hand was. Tot ik op dag 5 in isolatie opeens niks meer rook.

 

Helaas ben ik niet de enige, want het blijkt dat heel veel mensen last hebben van reukverlies als gevolg van een coronabesmetting. Vandaar dat het Universitair Medisch Centrum Utrecht er nu onderzoek naar doet.
KNO-arts Digna Kamalski die het onderzoek leidt, zegt daarover: ‘In het begin dachten we dat het misschien gewoon weer voorbij ging. Maar bij veel patiënten blijft het reukverlies bestaan. Het kan maanden of misschien wel langer duren en mensen hebben er erg veel last van.’

 

Dat is dan ook een hele gekke gewaarwording. Want werkelijk niks liet in mijn neus een belletje rinkelen. Geen stinkende hond, geen favoriete parfum, geen gebakken eieren (een geur waar ik een enorme hekel aan heb) en zelfs als ik aan mijn kinderen snuffelde, rook ik niks bekends. Gelukkig herken ik nu 4 maanden na mijn besmetting af en toe weer een vleugje van iets, maar veel mensen ruiken en proeven al anderhalf jaar he-le-maal niks. En dat doet wel iets met je.

 

Volgens de Utrechtse onderzoekers heeft het verlies te maken met een ontstekingsproces waar nog geen medicijn tegen bestaat. Zij testen nu met ontstekingsremmer Prednisolon om te kijken of patiënten daar baat bij hebben en het geurvermogen weer terugkomt. Het is een zwaar medicijn wat bijwerkingen geeft en de onderzoekers willen daarom graag weten of het echt werkt.

 

Aan het onderzoek werken nu 25 patiënten mee, maar dat is volgens Digna Kamalski niet genoeg om een goede conclusie te kunnen trekken. Het UMC is daarom hard op zoek naar mensen die ook te maken hebben met geurverlies en aan het onderzoek willen meewerken.

 

Het zou fantastisch zijn als er een medicijn wordt gevonden, want je moet er toch niet aan denken dat je nooit meer de geur van versgemaaid gras of appeltaart kan ruiken?

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit