Een moderne kroonprinses jaagt niet

 

Gisteren werd bekend dat kroonprinses Amalia haar jachtakte heeft gehaald. Naar ik hoop niet om te gaan jagen, want dat vind ik zo hopeloos ouderwets.

 

 

 

Ons koningshuis doet enorm haar best om modern te zijn. Ze rijden in elektrische auto’s, doen aan online meetings en dragen de nieuwste mode. Maar er is een ding waarin ze echt hopeloos ouderwets zijn en dat is dat ze jagen op dieren. Voor de lol.

 

Misschien strijk ik een heleboel Oranjeliefhebbers nu enorm tegen de haren in, maar ik vind dat dat dus echt niet meer kan. Ik snap best dat het wild op Kroondomein Het Loo ‘beheerd moet worden’, zoals dat dan in ambtenarentaal heet. Maar laat dat dan over aan de lokale professionals die het gebied kennen en weten wanneer het nodig is om zieke dieren, of een bepaalde diersoort waar er in een gebied nu eenmaal te veel van zijn te doden. Niet fijn, maar soms noodzakelijk.

 

Amalia slaagde eerder al voor haar jachtdiploma, een soort rijbewijs met een theorie- en praktijkexamen. Nu heeft ze op aandringen van haar vader ook haar jachtakte gehaald waarbij ze moest aantonen dat ze haar jachtdiploma heeft, dat ze toestemming heeft van de politie, dat ze een jachtaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten en dat ze ‘over jachtgelegenheid beschikt’. Nou, met een vader die Het Loo ieder jaar voor een paar weken afsluit voor het publiek moet dat lukken nietwaar?

 

De kroonprinses zegt dat ze de akte heeft om zich voor te bereiden op het toekomstige beheer van Het Loo.

 

Ik ben benieuwd of dat echt zo is, want dat een moderne kroonprinses met haar ouders en vrienden voor haar plezier zou gaan jagen vind ik niet meer van deze tijd.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit