Een maagverkleining is geen luie oplossing voor de dikke mens

 

 

Veel mensen denken dat een maagverkleining een makkelijke manier is om van obesitas af te komen. Was het maar waar…

 

 

Bijna iedereen die ik ken heeft weleens een dieet gevolgd. Soms om een paar vakantiekilootjes weg te werken, of om een enorme hoeveelheid gewicht te verliezen in het belang van haar gezondheid. Maar wist je dat zo’n poging om af te vallen slechts in vijf procent van de gevallen succesvol is en mensen het gewicht blijvend eraf weten te houden?

 

Dus doen ze nog een poging en nog een, tot ze hun hele leven op dieet blijven. Want na verloop van tijd is hun stofwisseling zodanig verstoord dat ze kunnen lijnen tot ze een ons wegen, maar geen gram meer afvallen.

 

Dun zijn is de norm en de dikkerd is een loser. Maar obesitas is een ziekte en gaat vaak gepaard met een eetverslaving, een verstoorde hormoonhuishouding en het jojo-effect. In plaats van dunner word je juist alleen maar zwaarder. Tot er nog maar één oplossing mogelijk is: een maagverkleining.

 

Olivier Locandia, beter bekend als rapper Willie Wartaal van de succesvolle formatie De Jeugd van Tegenwoordig, wilde graag weten of deze ingreep een ‘quick fix’ is. Een luie oplossing is voor de dikke mens. Daarom presenteert hij de vierdelige documentaire ‘Operatie Obesitas’ waarin hij Eline, Dani en Kars volgt die een maagverkleining ondergaan. Oliver heeft zelf door zijn verstoorde relatie met eten ook last van overgewicht en is dus ervaringsdeskundige; ‘Ik weet uit eigen ervaring hoe mensen zich voelen die het maar niet lukt om op een gezond gewicht te komen, en dat dan ook te blijven. Eind vorig jaar woog ik 116 kilo. Nu is daar 9 kilo vanaf. Het moet nog verder naar beneden. Maar ja, dat heb ik vaker gedacht en gezegd.’

 

Olivier snapt dus als geen ander wat Dani, Kars en Eline hebben doorgemaakt in hun strijd tegen het overgewicht en waarom ze uiteindelijk besluiten tot deze drastische operatie. Ze zijn klaar met de scheldpartijen, de blikken van anderen als ze iets eten en de last die hun lijf moet dragen.

 

Eigenlijk zou iedereen deze docu moeten zien, want dan zie je meteen dat een maagverkleining echt geen lachertje is. Daar gaat een heleboel verdriet en onzekerheid aan vooraf, plus een strenge selectie om er überhaupt voor in aanmerking te komen. Maar na de operatie begint de strijd pas echt. Want in plaats van dat je al je hele leven te zwaar bent wordt het levenslang letten op wat je eet. Alles om ervoor te zorgen dat ze bij die vijf procent gaan horen voor wie deze ultieme afvalpoging wel een blijvend succes wordt.

 

Operatie Obesitas, iedere woensdag op NPO 3 om 21.30 uur.

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit