Een hotel clean huis is slechts zes stappen verwijderd

 

Ik meen het echt: het huishouden runnen is een vak.

 

Echt no way dat ik mijn bed net zo strak kan opmaken als onze schoonmaaksters, en onze Nanny heeft een militaire precisie als het gaat om het inrichten van de vaatwasser. Je komt wel eens, heel af en toe hoor, bij mensen waar alles in een handomdraai helemaal strak en opgeruimd lijkt te zijn en nu heb ik de tips gevonden hoe dat lukt.

 

1.   MAAK JE BED OP
Hoe brak je ook bent of hoeveel haast je ook hebt. En ben je, net als ik, niet zo goed in het kakstrak trekken van je lakens: koop een zwaar sprei. Ziet er prachtig uit.

 

2.   Laat die vaatwasser draaien
En RUIM HEM UIT. Ik weet dat het een k*tklus is, maar als je heel eeerlijk bent duurt het maar twee of drie minuten. Kun je rustig doen terwijl je koffie pruttelt of je water kookt. Een lege vaatwasser = een leeg aanrechtblad = een leeg hoofd.

 

3.   Houd die wasmand leeg
Ik gooi de schone was ook in een mand, die ik even tevoorschijn trek op een onbewaakt moment. Handdoeken en lakens vouw ik sowieso meteen op. Dit om de stapel een beetje in toom te houden en de drempel om aan de was te beginnen enigszins laag te houden.

 

4.   Poog een paperless tafel
Je krijgt post. Saaie brieven en enveloppen die je niet wilt openen. Doe het toch. Werk je even door de dagelijkse vangst heen terwijl je van je brievenbus naar de woonkamer loopt. Je gooit wat weg, betaalt de rekeningen en zet die mooie kaart op een speciaal plekje. Zo gedaan en je eettafel blijft mooi leeg. Want echt: zodra je een stapeltje post laat liggen, jongt het aan.

 

5.   Maak je gootsteen schoon
Niets zo irritant als een vieze en niets zo fijn als een schone gootsteen. Even die slablaadjes uit de roostertjes wippen, even een lapje erlangs en och, je voelt je zo’n intense Martha Stewart. Dat maakt dat je zin hebt om alles schoon en opgeruimd te houden.

 

6.   Ga pas naar bed als alles is opgeruimd
Oké, je hebt er misschien geen zin in na een avond Netflix, popcorn en wijn, maar hoe blij ben je als je ’s ochtends in een gezellige woonkamer stapt. Dus even dat dekentje opvouwen, je glas naar de keuken brengen (en ín de vaatwasser zetten, die is namelijk leeg) en de popcorn restjes wegvegen.

 

En af en toe even een stofzuigertje erdoorheen (ik ben zo blij met mijn Philips SpeedPro Max Aqua, die zuigt en dweilt tegelijk) en man, je bent zo op orde.

 

Ik deel het maar even met je. Gewoon voor de gezelligheid.

 

 

Beeld: Lidian van Megen

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach