Een hond kopen via Marktplaats

 

Ik zat op Marktplaats te neuzen naar een tweedehands fiets voor mijn dochter en voor ik het wist zat ik te kijken naar hondjes.

 

 

 

Er staan honderden advertenties voor honden op deze site. Je ziet de allerliefste puppy’s, rashonden, vuilnisbakkies of een ouwe dibbes zoals deze Russische Lucky die vanwege zijn hoge leeftijd een gouden mandje in Nederland zoekt. Je zou ze allemaal wel in huis willen halen.

 

Maar koop je dan wat je in de advertentie ziet? En is deze Lucky wel zo’n geluksvogel? Een gezonde hond die geen last heeft van vlooien, het besmettelijke parvovirus of enge darmziektes? Want achter veel van deze Marktplaatsadvertenties zitten helemaal geen vriendelijke dames die thuis in de woonkamer bij de verwarming een gezellig nestje hebben, maar duistere illegale fokkers uit Oost-Europa met moederhonden die in zogenaamde puppyfabrieken een verschrikkelijk leven hebben.

 

En niet alleen in het buitenland gaat het mis, ook in ons eigen land zijn er voorbeelden te vinden van hoe het niet moet. Laatst nog werden er bij een omstreden hondenfokker in Eersel 435 beestjes in beslag genomen. 435 honden! En dan waren er ook nog 159 honden die hij wel mocht houden omdat het te veel stress op zou leveren bij de moederhonden en hun puppy’s als ze verplaatst zouden worden.

 

Mijn hart huilt als ik de foto’s zie van al die veel te volle en vieze hokken, met gestreste hondjes die niet gewend zijn om buiten te komen. Dat je dat kan, een dier zo verwaarlozen. Zodat je veel geld kunt verdienen terwijl je weet dat je heel veel leed veroorzaakt. Niet alleen bij het dier, maar ook bij de nieuwe baasjes. Die denken dat ze een gezonde pup in huis halen, maar kopen eigenlijk een patiëntje dat om de haverklap naar de dierenarts moet, of erger nog: waar ze afscheid van moeten nemen omdat het te ziek is.

 

Natuurlijk snap ik dat er heus wel fokkers op Marktplaats staan die wel het beste met hun honden voor hebben. Die zorgen dat het dier geliefd en gezond is en waar je echt geen kat in de zak koopt. Maar bezint eer ge aan een Marktplaatshond begint en let goed op wat je ziet als je je nieuwe huisdier gaat ophalen. Laat je niet leiden door hoe schattig hij eruitziet, maar door je gezonde verstand. Dat voorkomt een hoop ellende.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit