Een gynaecoloog moet toch echt een vrouw zijn

 

De mannelijke gynaecoloog en zijn patiënt zijn natuurlijk een dankbaar onderwerp voor flauwe grappen. Maar zijn die eigenlijk wel echt leuk?

 

 

Annemijn zag een docu op tv en weet het nu zeker: een gynaecoloog moet definitely een vrouw zijn.

 

Komt een vrouw bij de gynaecoloog. Ze zegt: “Dokter, ik ga voor de vierde keer trouwen. Kunt u alles hieronder nog even goed nakijken?”

 

De dokter: “Maar mevrouw, u bent nog maagd. Hoe ging dat dan met die drie andere mannen?”

 

“Nou, de eerste was gynaecoloog, die wilde er alleen maar naar kijken. De tweede was psycholoog, die wilde er alleen maar over praten. De derde was aannemer, die zei alleen maar: ‘Ik begin morgen!’ Maar nu ga ik trouwen met iemand van de afdeling toeslagen van de Belastingdienst. Weet ik tenminste zeker dat ik genaaid word!”

 

Geef toe, je moest lachen. Logisch, gynaecologenmoppen zijn altijd weer een geslaagd recept voor een beetje gein.

 

Vooral mijn broers zijn er nogal goed in. Tijdens het kerstdiner of welk ander diner dan ook bij moeders aan tafel vliegen de flauwe grappen steevast over tafel. Van ‘gespreid betalen’ tot ‘ik ben geen gynaecoloog maar ik wil wel even kijken hoor’. Mijn moeder en ik zitten er dan maar een beetje grinnikend bij. Fijn dat ze zo veel lol hebben natuurlijk, maar zo leuk is het eigenlijk helemaal niet.

 

Hoe kom ik daar nou opeens bij: ik zat van de week op tv naar de docu Het zaad van Karbaat te kijken. De serie gaat over de Zwolse gynaecoloog en vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die grote groepen vrouwen buiten hun medeweten met zijn eigen sperma insemineerde. Hij deed alsof hij begaan was met de hartverscheurende kinderwens van deze vrouwen, maar deed dingen die niet door de beugel konden. Ik werd er serieus misselijk van. Om heel eerlijk te zijn: ik heb me altijd afgevraagd waarom mannen gynaecoloog zouden willen worden. Of dat een puur medische keuze is, of dat er toch ook iets anders aan ten grondslag ligt.

 

Het lijkt mij namelijk dat er niet veel vrouwen zijn die lekker relaxed naar hun male gynecologist gaan voor een uitgebreid onderzoek. En wat zouden hun mannen er eigenlijk van vinden? Of dat je, als echtgenote van zo’n gynaecoloog, ’s avonds nog zin hebt in seks als je je voorstelt waar hij die dag allemaal is geweest Maar misschien ben ik nu te streng.

 

Overigens is er behalve de vrouwenarts tegenwoordig ook een speciale arts voor mannen: de androloog. Voor al uw erectieproblemen, incontinentieklachten, voorhuidvernauwing en kromme penissen. Zou jij je er lekker bij voelen als je voor deze toch best kwetsbare zaken bij een vrouw terecht zou komen? Nou dan.

 

Als ik met mijn benen wijd lig wil ik gewoon geen man – behalve mijn eigen vent – zien. Mag dat? En voor andrologenmoppen houd ik me van harte aanbevolen, kan ik mijn broers een keer van repliek dienen.

 

 

 

Door: Redactie Falder