‘Een goed rouwproces helpt je om weer aan te sluiten.’

 

Klinkt logisch toch? Maar dan moet je wel de tijd krijgen om te rouwen.

 

 

Als je een kindje krijgt, krijg je maanden verlof, maar als je een kind verliest moet je formeel gezien de volgende dag weer op je werk verschijnen. Of dat krom is? De impact van verlies verdient meer aandacht op de werkvloer, vinden rouwdeskundigen. En vindt ook Marrit van Exel (53). Zij verloor haar man in 2011 en haar dochter in 2018. Als manager kon ze haar werk even stilleggen, al had ze wettelijk gezien geen recht op rouwverlof, wat volgens haar wel een recht zou moeten zijn. Om dat op de agenda van Tweede Kamer te krijgen wilde ze 40.000 handtekeningen ophalen. Dat zijn er inmiddels bijna 50.000 en ze gaat voor nu voor de 60.000.

 

‘De verschrikkelijke pijn die gepaard gaat met rouw beperkt zich niet tot de eerste dagen na het overlijden,’ weet ze uit ervaring. ‘Het intense besef dat iemand nooit meer terugkeert, ontstaat vaak pas in een latere fase. Daarnaast is het gemis slechts een onderdeel van de totale impact. Je moet je hele dagelijkse leven opnieuw inrichten. Dat kost tijd.’

 

Volgens CNV-onderzoek uit 2020 krijgt één op de tien werkenden een burn-out na het verlies van een dierbare. Een kwart kan langere tijd niet goed functioneren. Daarom pleit de bond al langer voor rouwverlof: twee weken flexibel vrij kunnen nemen, zonder vakantiedagen op te offeren.

 

De Vlaamse psycholoog Manu Keirse (75) ijverde de afgelopen twee decennia voor rouwverlof in België. De discussie ging daar vooral om wie het verlof betaalt. Werkgever, overheid, of de betrokkenen zelf? Nu, ruim twintig jaar later, is het wetsvoorstel in België aangenomen. Het rouwverlof is verlengd van drie naar tien dagen. Want rouwen is nodig, luidt de overtuiging. Iedereen rijdt gewoon verder en jij staat stil. Terwijl een goed rouwproces mensen juist helpt om weer aan te sluiten.

 

Of je dat redt in tien dagen is natuurlijk nog maar de vraag. Maar het is wel een goede start om het rouwen op de agenda en onder de aandacht van overheid en werkgevers te krijgen. Want waar rouwenden vooral baat bij hebben is een werkgever die zich flexibel opstelt. Er niet moeilijk over doet als je wat later komt of eens wat eerder weggaat. En collega’s aanmoedigt om eens bij je langs te gaan – ook als je daar niet om vraagt. Omdat het maar weinigen gegeven is om om hulp te durven vragen als je leven aan diggelen ligt. Rouw is behalve rauw immers ook uiterst intiem.

 

Bron: Trouw

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans