Een dubbele achternaam voor je kind?

 

Dat kan nu ook met terugwerkende kracht.

 

 

 

Dat kinderen zowel de achternaam van hun vader als van hun moeder mogen krijgen – ‘Doen we Aarsman of Advocaat voor onze Sterre?’, ‘Wordt het Mulder of Marsman voor onze Maan?’ – geldt al sinds 1998. Eind vorig jaar kwam daarbij dat kinderen ook de achternamen van allebei de ouders mogen krijgen – Storm Steigerman wordt Storm Steigerman Balkenende, wat meteen een stuk chiquer klinkt. Dat laatste mag nu ook met terugwerkende kracht, wat wil zeggen dat alle kinderen geboren op of na 29 januari 2019 alsnog een naam extra mogen krijgen. Die overgangsregeling gaat voor één jaar gelden en er kan alleen gebruik van worden gemaakt als beide ouders het eens zijn en met een gezamenlijke verklaring komen.

 

Om het in de toekomst niet gierend uit de klauwen te laten lopen, mag een dubbele achternaam uit maximaal twee namen bestaan. Stel: Maritje Meliefste Hafmans, geboren in 2021, trouwt later met ene Bas van Bergenhenegouwen Beerepoot, geboren 2019, dan kunnen ze hun kinderen geen Meliefste Hafmans Van Bergenhenegouwen Beerepoot noemen, maar moet er een keuze worden gemaakt.

 

Daarnaast dient de samengestelde achternaam zonder koppelteken te worden geschreven, waarbij je wel weer kunt kiezen uit Van Ballegooijen, Beestman of Van Ballegooijen Beestman zonder komma, of Beestman Van Ballegooijen al dan niet met een komma.

 

Als één van de beide ouders al een dubbele achternaam heeft, of allebei in het geval van edelman trouwt edelvrouw, dan wordt het wél dubbel feest omdat die dubbele of meervoudige achternaam gewoon als één enkelvoudige achternaam wordt gezien. Voorbeeld: Roderick Van Bergen Henegouwen en Marie Antoinette Korthals Altes mogen hun Lodewijck Pieter Jan gewoon hun beider achternaam geven waardoor het jongetje Van Bergen Henegouwen Korthals Altes wordt.

 

Voor geadopteerde kinderen, tot slot, wordt het mogelijk een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van hun adoptieouders, al geldt ook hier weer het maximum van twee.

 

Zie je het al voor je, al die schooljuffen die straks in september dertig namen in hun hoofd moeten prenten waarvan het merendeel dubbel? Want heel veel ouders voelen er dus voor, voor die dubbele achternaam. Er zijn zelfs petities gestart om de regeling met nog langer terugwerkende kracht in te voeren.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans