Hoe je leert te luisteren

 

Soms hang ik op na een halfuurtje bellen en denk ik: shit, ik moet haar terugbellen, want ik heb alleen maar zelf gepraat

 

Meestal app ik dat er dan even achteraan, waarbij ik altijd terugkrijg dat het oké is en zij in ons volgende beluurtje alleen maar mag praten en ik niet. Luisteren, ik denk altijd dat bijna niemand het kan, maar dat zit toch iets anders.

 

Kiki zei het pas nog: ‘Als ik goed luister, dan hoor ik pas wat een mooie dingen mensen te zeggen hebben.’ Wat klopt, want we zijn blijkbaar helemaal niet zo slecht in luisteren, we kiezen er heel vaak voor om het niet te doen, vertelt expert Corine Jansen aan LINDA. Iets om over na te denken, want ineens is het dus geen slechte eigenschap meer van iemand maar een keuze om geen aandacht te schenken aan wat je zegt. Eerlijk, dat doet toch een beetje pijn.

 

Je kent ze misschien wel, van die mensen die meteen een eigen verhaal klaar hebben als jij iets vertelt. Jij een goed boek gelezen, zij een beter boek gelezen. Jij een lekkere serie gezien, zij ook. Jij op vakantie geweest, zij net wat vaker. Dat ‘misschien’ had ik best weg kunnen laten, want heel veel mensen zijn in de praktijk zo. Het schijnt heel normaal te zijn, want ons ego zorgt ervoor dat we graag zelf aan het woord zijn. Maar hoe voel jij je, als je fysiek aan iemand kunt zien dat ze afdwalen terwijl jij nog middenin je vakantieverhaal, werkbetoog of diepe zielenroerselen zit? Not amused, natuurlijk, en terecht ook.

 

Ik betrap mezelf er soms op dat ik in mijn hoofd alweer een mail schrijf naar die of die, terwijl iemand nog tegen me praat. Dat is iets wat ik best een beetje stom vind aan mezelf. Daarom heb ik als doel om beter te leren luisteren, ik denk zomaar dat ik iets op ga steken van alles wat mensen me te vertellen hebben.

 

Wil jij dit ook? Dit zijn de tips waarmee ik het ga proberen…

 

1.  Vraag jezelf af of je vragen stelt als iemand tegen je praat. Een truc om te testen of je wel echt luistert.

 

2.  Luister zoals je zou willen dat een ander naar jou luistert, adviseert luister-expert Jansen. Het heeft bijna iets poëtisch, als je de tijd neemt om erover na te denken.

 

3. Hou gewoon nog even je mond als iemand klaar is met praten. Zo weet je of je gesprekspartner ook echt klaar was en laat je zien dat jij de tijd neemt om goed te luisteren.

 

4. Wacht niet als een heilige op je beurt om te praten, want op je beurt wachten betekent eigenlijk al dat je niet luistert maar bijna begint aan je eigen verhaal.

 

5. Als je weinig of geen tijd hebt om te luisteren, geef dit dan aan. Stel het luisteren uit of zeg hoe lang je hebt en luister die minuten dan ook echt.

 

6. Laat je lichaamstaal voor je spreken, zodat iemand ziet dat je luistert. Kijk iemand aan en hum vooral niet te vaak en veel. Stil zijn betekent juist dat je met je aandacht bij die persoon bent.

 

En goed om te onthouden: alleen mensen die psychopathisch zijn komen weg met het excuus dat ze niet kúnnen luisteren. Het is dus óf een keuze óf de persoon in kwestie heeft een groter probleem.

 

Bron: Linda.nl, SoChicken

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans