Een blik waardig….

 

Bij ons staat op nummer 1 op de lijst van meest gegeten vis: tonijn uit blik. Had je dat verwacht? Bij mij klopt het qua blik in elk geval wel, qua vis niet

 

 Want verse vis eet ik toch echt wel vaker. Maar als ik het over vis in blik heb is bij mij tonijn ook favoriet. En dan heb ik op nummer 2 een absolute guilty pleasure staan: schelvis- of kabeljauwlever uit blik. Ansjovis eet ik ook graag maar meestal komen die bij mij uit glazen potjes en niet zozeer uit blik. In Mediterrane landen is vis uit blik veel en veel populairder dan bij ons. In Spanje heb je meters en meters aan schapruimte gevuld met blikken vis.  Van ansjovis en sardientjes tot tonijn en van inktvis tot haring. Wie ooit in Portugal is geweest weet dat je je daar kunt vergapen aan kleine charmante winkeltjes met de meest fantastische en kleurrijke blikjes.

 

Bij ons is daar nog wel terrein te winnen en iemand die zich daar hard voor maakt is Bart van Olphen. Vorige week verscheen zijn tweede kookboek met de titel Koken met Vis uit blik. Overigens heeft Bart onder de naam Fishtales ook een eigen lijn met verse mosselen en vis uit blik. Wat hem onderscheidend maakt? Duurzaamheid en kwaliteit. Weten waar de vis vandaan komt en hoe hij gevangen is. Bart vertelde tijdens de presentatie van zijn boek dat er rond de evenaar veel lokale vissers op tonijn vissen met hengel en lijn, en die vis ook ter plekke inmaken. 

 

 

 

Zo help je kleine lokale producenten en voorkom je het leegvissen van de zeeën met complete varende fabrieken van de grootindustrie. Het is heel makkelijk te controleren op het blikje zelf. Daar staat het achterop: 100 % pole and line = hengel &lijn. En weet je wat zo mooi is? Als je het bijvoorbeeld over kip of vlees hebt dat het label biologisch en duurzaam heeft dan hangt daar vaak een veel hoger prijskaartje aan waardoor het niet altijd voor iedereen qua portemonnee mogelijk is voor die duurdere kwaliteit te gaan. Maar bij vis is dat verschil per blikje maar enkele tientallen eurocenten en dat maakt de keuze wat mij betreft daarmee ook heel erg duidelijk, want gezondere oceanen die een bron blijven van duurzame visserij willen we allemaal, en als we kunnen helpen bij kleinschalige viskweek in ontwikkelingslanden dan smaakt die vis toch dubbel zo goed?

 

Zoek je inspiratie dan kun je heel veel lezen over duurzame visvangst of over hoe je vis moet bereiden, inclusief recepten, op www.fish-tales.com. En heb je Barts eigen videokanaal al eens bekeken? Hier staan meer dan 200 filmpjes op. Ook de filmpjes die hij voor het Jamie Oliver-kanaal maakt. Ze zijn wel in het Engels maar écht goed te volgen.  

 

De presentatie van het boek vond trouwens plaats in de eerste bar in Nederland met vis uit blik in de hoofdrol: The Can Bar in de Utrechtse Straat in Amsterdam!

 

 

 

 

 

Koken met vis uit blik 2 €18,50

Bart van Olphen

Kosmos uitgevers

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden