Durf jij het vliegtuig alweer in?

 

Na een heel lange periode van thuiszitten mogen we nu weer van alles. En dat kan best een beetje spannend zijn. Want is het echt allemaal weer veilig?

 

Om mij heen hoor ik dat veel mensen toch nog een beetje huiverig zijn om hun oude leven weer op te pakken.

 

Zelf ben ik nog maar één keer wat gaan drinken op een terras. Uit eten, naar de bioscoop, het theater of met het ov, ho maar. Het is verbazingwekkend hoe snel je je gewoontes kunt aanpassen. Want waar wij voor corona bijna elke week wel een keer uit eten gingen, kon dat een hele tijd niet en zijn we eens per week thuis veel uitgebreider gaan koken, bestelden we een driegangenmenu to go bij ons favoriete restaurant of namen we een goedgevulde picknickmand mee naar het park of het strand. In het kader van ‘je moet zelf je slingers ophangen’ hebben we er het beste van gemaakt. En met deze mooie dagen zijn we dat eigenlijk blijven doen. Iets afhalen of zelf maken, op de fiets naar zee, kleedje mee, wijntje erbij en onder het genot van de heerlijkste hapjes en een drankje samen staren naar de ondergaande zon. Nou, daar kan geen sterrentent tegenop!

 

Nu de zomervakantie voor de deur staat is de grote hamvraag: wat gaan we doen? Blijven we in Nederland, gaan we rijden naar de camping in Frankrijk of toch met het vliegtuig op vakantie? Wij hebben besloten om met onze drie kleine kinderen in Nederland te blijven. Ik vind het eerlijk gezegd best een beetje spannend om het vliegtuig in te stappen en ergens heen te vliegen waar ik het niet ken. Je kunt het saai en overbezorgd en overdreven noemen, ik kies nog even voor de veiligste optie. Maar is dat wel echt zo?

 

Volgens mijn moeder, die stewardess is, is de kans dat je in de supermarkt iets oploopt vele malen groter dan in het vliegtuig. Passagiersvliegtuigen zijn echt goed geventileerd, zegt vliegtuigdeskundige Peter Wijninga. De lucht wordt via een drukcabine rondgepompt en gefilterd door zogeheten HEPA-filters. Iedere twee tot drie minuten is er daardoor verse lucht beschikbaar.

 

Vanmorgen zag ik een reclamespotje van KLM. Met hun nieuwe campagne ‘Wanneer jij zover bent, is KLM er klaar voor’ wil de luchtvaartmaatschappij de consument geruststellen en inspireren om weer met KLM te vliegen. Na een periode waarin beeldschermen het venster naar de wereld waren, ligt nu de nadruk weer op de behoefte aan echt menselijk contact. Dus maak die mooie reis met je gezin, bezoek je vriendin die in het buitenland woont en zeg ja tegen je droombaan over de grens. KLM vliegt je er veilig heen. Misschien ga ik toch nog maar even kijken naar een weekje in de zon.

 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman