Dubbele achternamen, hoe zit dat nou precies?
Nog geen seconde later schaam ik me voor dit gevoel van sensatie. Alsof ik iets ‘heb ontdekt.’
Ik wil altijd álles weten. Ik ben zo nieuwsgierig dat ik er zelf weleens moe van word. Zo had ik laatst weer iets waarvan ik per se wilde weten hoe het zit. Je kent het vast wel, dat je op een of ander platform van sociale media aan het scrollen bent en iemand tegenkomt van vroeger.
Ditmaal was het een jongen met wie ik op de middelbare school heb gezeten. Toen vermoedde ik al dat het een knappe kop was. Nu, zo zijn functietitel bekijkend, iets met internationaal recht aan de andere kant van de wereld, werd mijn vermoeden bevestigd.
Maar hè, wat zie ik… twee achternamen?
Ik ben direct geïntrigeerd. Want dat zie je niet zo vaak, een man met twee achternamen. Ik denk direct aan een goede vriend van me, een man die getrouwd is met een andere man en ook zijn achternaam draagt. Zou deze jongen van de middelbare school ook van de mannen zijn?
Nog geen seconde later schaam ik me voor dit gevoel van sensatie. Alsof ik iets ‘heb ontdekt’. Deze manier van denken dateert ook nog uit mijn puberale meisjesjaren. Toen was het nog een soort ‘nieuws’ als een man homo was. Nu maakt het me werkelijk geen fluit uit, love is love!
Het liefst zou ik de man in kwestie bellen: vertel eens, waarom kies je voor twee achternamen?
Uiteraard heb ik geen telefoonnummer, dus besluit ik maar ChatGPT en Google erop los te laten. Wat ik niet wist, is dat het in sommige landen, bijvoorbeeld in Spanje, traditie is om dubbele achternamen te voeren. Ook wordt het weleens gedaan uit respect voor een familienaam.
En, en daar gaat mijn hart van gloeien, dat de man tevens de naam van zijn vrouw aanneemt, om te benadrukken dat ze beiden gelijk zijn. Op 21 maart 2023 is er namelijk een wet aangenomen die allerlei verschillende vormen van achternaamcombinaties mogelijk maakt.
Dat is voornamelijk ervoor bedoeld dat kinderen de achternamen van beide ouders mogen dragen.
Geen idee wat de beweegreden is van deze jongeman
Maar ik vind het in elk geval leuk om er meer over te weten. Soms krijg ik trouwens weleens de opmerking: ‘Als dat nou alles is waar je je druk over maakt!’. Voor die mensen:
• Ik maak me over het algemeen niet zo druk
• Ik hou ervan om elke dag iets nieuws te leren. Dat houdt mijn brein fris
Of zoals mijn moeder vroeger altijd zei: “Zoeken we eeeeeven op”. Waarna de rest van de familie in koor het belletje nadeed van “Twee voor Twaalf”. Tingeling! De A van achternaam mag op 3.